Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Μια υπέροχη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο. Μια παραδοσιακή πίτα της Πελοποννήσου που γίνεται και με φύλλο και χωρίς φύλλο. Κάθε περιοχή στη Πελοπόννησο έχει να μας προτείνει και μια υπέροχη συνταγή για γαλατόπιτα. Εδώ σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή γαλατόπιτας από την Αρκαδία, για να απολαύσετε μια γλυκιά υγιεινή πίτα, από τις αγαπημένες μικρών και μεγάλων με εξαιρετική γεύση και υφή. Δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • 2 λίτρα γάλα 
  • 2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 – 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική (ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλετε)
  • 130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου+επιπλέον για άλειμμα πυρέξ
  • 6 αυγά χτυπημένα 
  • 2 καψουλίτσες βανίλιας ή ξύσμα από 1 στικ βανίλιας
  • σκόνη κανέλας ή ζάχαρη άχνη ή και τα 2 για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το γάλα μαζί με τις βανίλιες. Προσθέτετε το βούτυρο, το ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε διαρκώς για να μη κολλήσει και σβολιάσει το μείγμα. 
  2. Μόλις αρχίσει να πήζει το αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα να χλιαρύνει. Στη συνέχεια, προσθέτετε σταδιακά, σιγά-σιγά τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα (βουτυρωμένο και ελαφρώς αλευρωμένο) παραλληλόγραμμο πυρέξ  30×40 εκ. ή στρογγυλό 40 εκ. και ψήνετε τη γαλατόπιτά σας στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 55-60 λ ή μέχρι να κάνει κρούστα και πάρει ένα καφετί χρώμα στην επιφάνειά της.
  4. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε για 20 λ να χλιαρίνει, τη κόβετε σε κομμάτια, τη πασπαλίζετε ζάχαρη άχνη και/ή με μπόλικη σκόνη κανέλας και σερβίρετε. Καλή σας όρεξη!

Photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο