Γαλατομπούρεκο με τέλεια κρέμα πατισερί

Γαλατομπούρεκο με τέλεια κρέμα πατισερί

Γαλακτομπούρεκο.. το απόλυτο κλασικό, παραδοσιακό σιροπιαστό γλύκισμα που πραγματικά κανένας δεν μπορεί να του αντισταθεί.  Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα γαλακτομπούρεκο με μια υπέροχη κρέμα πατισερί, τραγανό φύλλο και μπόλικο σιρόπι. Μια συνταγή για ένα γαλακτομπούρεκο με εξαιρετική υφή και γεύση που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε! 

Υλικά συνταγής

  • Για τη κρέμα πατισερί
  • 1 κιλό γάλα με 3,5% λιπαρά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 50 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
  • 2 καψουλίτσες βανίλιας
  • 1/2 μέτριου λεμονιού το ξύσμα
  • Για το σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 μικρού πορτοκαλιού τη φλούδα 
  • 100 γρ. μέλι ή γλυκόζη
  • Για το φύλλο
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό, λιωμένο, για άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Ξεκινάτε με την παρασκευή του σιροπιού για να έχει κρυώσει καλά μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και τα αφήνετε να βράσουν για 2 λ ακριβώς από την ώρα που θα κοχλάσουν. Κλείνετε το μάτι και μόλις πέσει ο βρασμός, ρίχνετε το μέλι, ανακατεύετε καλά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Αφήνετε το σιρόπι στην άκρη για να κρυώσει εντελώς.
  2. Για την κρέμα: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη μισή ζάχαρη (100 γρ.) τα αυγά και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύετε δυνατά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και έχετε ένα λείο χυλό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη (100 γρ.) και τα αφήνετε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά.
  3. Μόλις πάρουν βράση αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάτε το μείγμα με το σύρμα για λίγο για να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία του. Αρχίζετε μετά να ρίχνετε, με κουτάλα, σταδιακά λίγο λίγο το γάλα μέσα στο μπολ με το μείγμα αυγών ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά. 
  4. Στη συνέχεια μεταφέρετε όλο το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα και αρχίζετε να το ανακατεύετε, σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίζει να πήζει και να κάνει φουσκάλες το αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το βούτυρο, την βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ενσωματωθούν τα υλικά. Αφήνετε την κρέμα στην άκρη να κρυώνει.
  5. Για τo φύλλο: Βουτυρώνετε ένα ταψάκι, κατά προτίμηση αλουμινένιο, 26 εκ. και αρχίζετε να στρώνετε στη βάση του τα πέντε (5) από τα φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα ανάμεσα στο καθένα με το φρέσκο βούτυρο. Φροντίζετε να αφήσετε να φύλλα να προεξέχουν περιμετρικά για να σκεπάσετε μετά την κρέμα πατισερί.
  6. Αδειάζετε πάνω από τα φύλλα την κρέμα, που ήδη θα έχει κρυώσει ελαφρώς, και με μια σπάτουλα την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Ραντίζετε με φρέσκο βούτυρο και γυρνάτε προς τα μέσα, πάνω στην κρέμα, τα φύλλα που προεξέχουν περιμετρικά.
  7. Από πάνω τοποθετείτε 6 φύλλα ραντισμένα ένα ένα, ανάμεσά τους, με μπόλικο βούτυρο και μετά γυρίζετε τα φύλλα προς τα μέσα στην επιφάνεια του γλυκού, γύρω γύρω φροντίζοντας να “φυλακίσετε” καλά την κρέμα πατισερί. Ραντίζετε γύρω γύρω και από πάνω με αρκετό βούτυρο και τέλος το ραντίζετε την επιφάνειά του με λίγο νερό.
  8. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσετε τα επάνω φύλλα σε κομμάτια και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 40-45 λ ή μέχρι να πάρει το φύλλο ένα ροδοκόκκινο χρώμα. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον κάθε φούρνο. Το βγάζετε από το φούρνο και το σιροπιάζετε αμέσως όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε να πιεί όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά και μετά το σερβίρετε. 

Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλατομπούρεκο με τέλεια κρέμα πατισερί