Αναρτήθηκε στις 21/02/2016 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές
Γαλακτομπούρεκο
Γαλακτομπούρεκο. Ένα υπέροχο αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους γλύκισμα, με αφράτη κρέμα και μπόλικο σιρόπι για να το σερβίρετε σε γιορτές, ειδικές περιστάσεις ή … έτσι επειδή το έχετε επιθυμήσει…
Υλικά συνταγής
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- Για τη κρέμα:
- 800 ml φρέσκο γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 30 γρ. κορν φλάουερ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 40 γρ. βούτυρο φρέσκο
- Για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 20 γρ. γλυκόζη
Εκτέλεση συνταγής
- Για το σιρόπι: Ξεκινάτε από το σιρόπι για να κρυώσει καλά μέχρι να ψηθεί το γαλακτομπούρεκο για να σιροπιάσετε καυτό, από το φούρνο, με κρύο σιρόπι. Τοποθετείτε όλα τα υλικά στη κατσαρόλα και τα βράζετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, για 5 λ από τη στιγμή που θα έλθει σε σημείο βρασμού. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.
- Για τη κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 700 ml γάλα και 50 γρ.ζάχαρη και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Σε μπολ ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουερ και το εκχύλισμα βανίλιας και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν.
- Όταν το γάλα στη κατσαρόλα αρχίσει να ζεσταίνετε, παίρνετε μερικές κουταλιές και τις ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα αυγών, φροντίζοντας να το φέρετε στην ίδια θερμοκρασία με το γάλα της κατσαρόλας. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα το μείγμα αυγού ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Ξανατοποθετείτε τη κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
- Βουτυρώνετε πολύ καλά ένα ταψί διαστάσεων 34×25 εκ. Παίρνετε τα μισά φύλλα κρούστας (τα οποία έχετε ξεπαγώσει από βραδύς στο ψυγείο) και τα στρώνετε βουτυρωμένα ένα ένα, το ένα πάνω στο άλλο, στο ταψί.
- Απλώνετε πάνω στα βουτυρωμένα φύλλα το μείγμα και στρώνετε πάνω από αυτά τα υπόλοιπα φύλλα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, δηλ. βουτυρωμένα καλά ένα ένα. Με μυτερό, κοφτερό μαχαιράκι κόβετε τα επάνω φύλλα μόνο σε τετράγωνα κομμάτια, φροντίζοντας να μη ξεχειλίσει η κρέμα.
- Ψήνετε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο για 50-55 λ ή έως ότου τα φύλλα γίνουν κρουστά και ροδοκόκκινα. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το περιχύνετε άμεσα όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι, φροντίζοντας να πάει παντού. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει και να απορροφήσει πολύ καλά το σιρόπι. Το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Πηγή Photo 1, Photo 2
21/02/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γαλακτομπούρεκο