Γαλακτομπούρεκο με την τέλεια κρέμα σοκολάτας

Γαλακτομπούρεκο με την τέλεια κρέμα σοκολάτας

Λαχταριστό γαλακτοπούρεκο με μια τέλεια βελούδινη κρέμα σοκολάτας, τραγανό φύλλο κρούστας και σιρόπι. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για εσάς την οικογένειά σας και τους φίλους σας; Μια απλή, διαφορετική συνταγή με μια υπέροχη παραλλαγή του αγαπημένου όλων μας παραδοσιακού γαλακτομπούρεκου που θα απογειώσει την γεύση σας, θα στείλει στα ουράνια τον ουρανίσκο σας και θα κλέψει την καρδιά σας… Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για τα φύλλα
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο σε χαμηλή φωτιά, για το άλειμμα των φύλλων 
  • φουντούκια, θρυμματισμένα για το σερβίρισμα
  • Για την κρέμα
  • 1.200 ml γάλα, πλήρες
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 20 γρ. κακάο κοσκινισμένο
  • 3 μέτρια αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για το σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πορτοκαλιού τον χυμό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το ξυλάκι της κανέλας και τα βράζετε για 5 λ από την ώρα που θα πάρουν βράση. Στη συνέχεια, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για να κρυώσει τελείως πριν σιροπιάσετε το γλυκό σας.
  2. Για την κρέμα: Τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε μέσα το γάλα και τα 150 γρ. από τη ζάχαρη και τα αφήνετε να ζεσταθούν. Μέχρι να ζεσταθούν ρίχνετε σε ένα μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με τα αυγά, το σιμιγδάλι, το κακάο και το εκχύλισμα βανίλιας και τα ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα χειρός μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  3. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα γάλακτος στην κατσαρόλα το αποσύρετε από την φωτιά και το αδειάζετε (με τη βοήθεια μιας κουτάλας) σε δόσεις, λίγο τη φορά, μέσα στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα.
  4. Μόλις διαπιστώσετε ότι το μπολ έχει ζεσταθεί μεταφέρετε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα την οποία τοποθετείτε πάλι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε με το σύρμα χειρός, μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού πήξει, αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνετε μέσα στην κρέμα τα 50 γρ. κρύο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει πλήρως.
  5. Για την συναρμολόγηση: Ανοίγετε τα φύλλα στον πάγκο σας και βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψί 35×25 εκ. Τοποθετείτε ένα φύλλο κρούστας στην πάνω πλευρά του ταψιού, έτσι ώστε η μισή του πλευρά να βρίσκεται έξω από το ταψί και το πασπαλίζετε με βούτυρο. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με 3 φύλλα ακόμα στις υπόλοιπες πλευρές του ταψιού.
  6. Μετά τοποθετείτε άλλο 1 φύλλο στη μέση του ταψιού, το πασπαλίζετε με το λιωμένο βούτυρο και αδειάζετε μέσα στο ταψί την κρέμα με ένα κουτάλι απλώνοντας την ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Από πάνω στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα, πασπαλισμένα ένα ένα με βούτυρο, διπλώνετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν, περιχύνετε την επιφάνεια με το βούτυρο που έχει περισσέψει και χαράσσετε τα φύλλα, με ένα ίσιο μαχαίρι, σε μερίδες.
  7. Ψήνετε το γλυκό σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 1 ώρα και 10 λ ή μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα. Όταν ψηθεί το βγάζετε από τον φούρνο και αμέσως όπως είναι καυτό το περιχύνετε, με μια κουτάλα, με το κρύο σιρόπι. Αφήνετε το γλυκό σας να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει ελαφρώς, το κόβετε σε κομμάτια, και το σερβίρετε πασπαλισμένο με θρυμματισμένο φουντούκια. 

Τips: Δεν αλείφουμε τα φύλλα με το πινέλο, αλλά τα πασπαλίζουμε για να βγουν τραγανά.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλακτομπούρεκο με την τέλεια κρέμα σοκολάτας