Γαλακτομπούρεκο με σιρόπι πορτοκαλιού

Γαλακτομπούρεκο με σιρόπι πορτοκαλιού

Μια συνταγή για ένα πατροπαράδοτο αγαπημένο γλυκό με πολλούς πιστούς οπαδούς. Γαλακτομπούρεκο σιροπιασμένο με σιρόπι με άρωμα πορτοκαλιού για να απολαύσετε το αγαπημένο γλυκό σε μια ιδιαίτερη παραλλαγή. 

Υλικά συνταγής

  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 3 μεγάλα αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
  • 125 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο γάλα ζεστό
  • 7 φύλλα κρούστας
  • Για το σιρόπι:
  • 440 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 ml νερό
  • 3 πορτοκαλιών το ξύσμα
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 185 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψάκι 19-20 εκ. Ζεσταίνετε το γάλα, χωρίς να κοχλάσει σε μια κατσαρόλα. 
  2. Βάζετε σε μπολ τους κρόκους αυγών, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός ή με το χέρι μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι εναλλάξ με το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα να ενσωματωθούν.
  3. Ρίχνετε το μείγμα στη κατσαρόλα και το σιγοβράζετε, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη κολλήσει, για 20 λ περίπου μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. 
  4. Βάζετε σε μπολ τα ασπράδια αυγών και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός σε πηχτή μαρέγκα. Μόλις χλυαρίνει η κρέμα, ρίχνετε σταδιακά τη μαρέγκα και ανακατεύετε με σπάτουλα απαλά, από κάτω προς τα επάνω, με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  5. Βουτυρώνετε στην επιφάνεια εργασίας σας ένα φύλλο και στρώνετε καλά στο ταψάκι αφήνοντας όλο το περιθώριο του φύλλου περιμετρικά ώστε να σκεπάσετε το μείγμα κρέμας στο τέλος. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα και στρωμένα, το ένα πάνω στο άλλο, μέσα στο ταψί. 
  6. Ρίχνετε μέσα το μείγμα-κρέμα και διπλώνετε ένα ένα τα φύλα πάνω από τη κρέμα, ώστε να καλυφθεί πλήρως από όλα τα φύλλα. Ότι περισσεύει, από τα φύλλα, το κόβετε και το πετάτε. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ. Σε περίπτωση που ροδίσει πολύ το επάνω φύλλο καλύψτε το με αλουμινόχαρτο. 
  7. Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 8 λ. μέχρι να έχετε ένα ελαφρώς πηχτό σιρόπι.
  8. Κατεβάζετε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνετε να “σταθεί” για 5 λ. Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο, το περιχύνετε με το 1/2 σιρόπι το οποίο έχετε αφήσει να σταθεί για 5 λ και το αφήνετε να το “πιεί”.  
  9. Με ένα οδοντωτό μαχαίρι κόβετε σε 4 κομμάτια το γαλακτομπούρεκο και σερβίρετε το γαλακτομπούρεκο ζεστό ή κρύο περιχυμένο με το υπόλοιπο 1/2 σιρόπι.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλακτομπούρεκο με σιρόπι πορτοκαλιού