Γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταΐφι

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταΐφι

Γαλακτομπούρεκο. Ένα αγαπημένο απ” όλους γλυκό …  Μια συνταγή, που κάνει αυτό το αγαπημένο γλύκισμα ακόμα πιο λαχταριστό, αντικαθιστώντας το κλασικό φύλλο με φύλλο καταΐφι. Η αφράτη γέμιση γαλακτομπούρεκου και το σιρόπι παραμένει… δημιουργώντας έναν τέλειο συνδυασμό που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε. 

Υλικά συνταγής

  • Για το φύλλο καταΐφι:
  • 500 γρ. φύλλο καταΐφι
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο (προτιμήστε πρόβειο) + 3-4 κ.σ. για άλειμμα ταψιού
  • Για τη κρέμα:
  • 860 ml γάλα πλήρες
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κρόκοι αυγών χτυπημένοι
  • 35 γρ. βούτυρο (πρόβειο), κρύο
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια καψουλίτσα σε σκόνη
  • Για το σιρόπι:
  • 320 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 130 ml νερό
  • 70 γρ. γλυκόζη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 λεμονιού τη φλούδα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο βάσης 26 εκ. 
  2. Για το φύλλο: Τοποθετείτε στο βουτυρωμένο ταψί, λίγο περισσότερο από τη μισή ποσότητα από το φύλλο καταΐφι (τα 300 γρ. περίπου) και το ανοίγετε με τα χέρια σας για να αφρατέψει και να μην υπάρχουν κόμποι. Το ραντίζετε καλά με τα 300 ml βούτυρο και το απλώνετε στην βάση του βουτυρωμένου ταψιού, πιέζοντάς το προς τα τη βάση του ταψιού με τα χέρια σας. Καλύπτετε και τα τοιχώματα του ταψιού περιμετρικά με  πολύ λίγο καταΐφι ακόμη.
  3. Για τη κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το γάλα με τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε το σιμιγδάλι και τους κρόκους αυγών χτυπημένους και ανακατεύετε με σύρμα, για να μη κολλήσει, μέχρι να πήξει η κρέμα.
  4. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα το κατεβάζετε αμέσως από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και έχετε μια λεία κρέμα. Αδειάζετε τη κρέμα γαλακτομπούρεκου στο ταψί πάνω από το φύλλο καταΐφι και την απλώνετε την απλώνετε ισομερώς σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  5. Σκεπάζετε το μείγμα κρέμας με τα φύλλα που προεξέχουν και με το υπόλοιπο φύλλο καταΐφι, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά όλη η επιφάνεια. Βουτυρώνετε την επιφάνεια του φύλλου με το υπόλοιπο βούτυρο. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ περίπου ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. 
  6. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε το νερό, τη γλυκόζη, τη κανέλα και τη φλούδα λεμονιού. Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση το σιρόπι και μετά το αφήνετε να κοχλάζει για 1 λ. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  7. Μόλις βγάλετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο το περιχύνετε (όπως είναι καυτό) με το κρύο σιρόπι και το αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να “πιεί” καλά το σιρόπι του. Το κόβετε σε μερίδες και το σερβίρετε.

Προαιρετικά όταν βγάλετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, πρώτα να το κόψετε σε μερίδες και μετά να το σιροπιάσετε. 

capture

Βασική ιδέα από εδώ

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταΐφι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

 
 
 
 
x
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!
Βρείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες Συνταγές στο sintayes.gr!
Ημέρες
Ώρες
Λεπτά
Δευτερόλεπτα