Φρουτάλια η τέλεια ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα

Φρουτάλια η τέλεια ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα

Φρουτάλια … η πεντανόστιμη, χορταστική Κυκλαδίτικη ομελέτα για να απολαύσετε ένα ιδανικό πρωινό ή και ένα εξαιρετικό πρόχειρο γεύμα ή δείπνο μαζί με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα. Μια απλή και πανεύκολη συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για μια υπέροχη ομελέτα που πρέπει να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (+ λίγο επιπλέον για τις πατάτες)
  • 4 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες 6 χιλ. περίπου
  • 300 γρ. λουκάνικο κατά προτίμηση με γεύση μάραθου, κομμένο σε μέτριες ροδέλες φέτες [*]
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 8 αυγά
  • 6-7 κ.σ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα, ή γραβιέρα, ή κεφαλοτύρι
  • 7 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 30 εκ. ζεσταίνετε καλά, σε υψηλή θερμοκρασία, το βούτυρο και τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Όταν κάψουν ρίχνετε το λουκάνικο και το τηγανίζετε για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Το βγάζετε από τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί. [**]
  2. Προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί σε υψηλή θερμοκρασία, ρίχνετε τις φέτες πατάτας αλατισμένες, ανακατεύετε, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε τις πατάτες να σιγοτηγανίζονται, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, να πάρουν χρώμα και να γίνουν ελαφρώς τραγανές ανάλογα με το πάχος τους.
  3. Πέντε (5) λ περίπου πριν γίνουν οι πατάτες, ξαναρίχνετε τις ροδέλες λουκάνικου στο τηγάνι και το αφήνετε να μαγειρευτεί για τα υπόλοιπα 5 λ ανακινώντας συχνά το τηγάνι να ανακατεύονται και να μη κολλήσουν. 
  4. Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ, ρίχνετε τα αυγά, τα χτυπάτε καλά, προσθέτετε το τριμμένο τυρί, το γάλα και αλατοπίπερο και ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. Περιχύνετε το μείγμα αυγών πάνω στις πατάτες και τα λουκάνικα, γυρίζοντας το τηγάνι έτσι ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα, το μείγμα αυγών. 
  5. Μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή, σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και σιγοψήνετε την ομελέτα σας για 5 λ περίπου, γυρίζοντας κυκλικά το τηγάνι περιστασιακά για να μεταφερθεί το μείγμα αυγών στη βάση του τηγανιού.
  6. Με μια σπάτουλα ανασηκώνετε ελαφρώς την ομελέτα και ελέγχετε αν ψήθηκε από κάτω. Αν έχει πήξει και η επιφάνειά της τότε σκεπάζετε το τηγάνι με ένα μεγάλο επίπεδο καπάκι ή μεγάλο πιάτο και αναποδογυρίζετε το τηγάνι (πάνω από το νεροχύτη για να μη λερώσετε τη κουζίνα), ώστε να πέσει η ομελέτα στο καπάκι ή στο πιάτο. 
  7. Μετά τη σπρώχνετε προσεκτικά ώστε να γλυστρίσει ξανά στο τηγάνι και τη αφήνετε για 3 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Τη σερβίρετε ζεστή με ζεστό ψωμί για πρωινό και με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα αν τη σερβίρετε ως γεύμα ή δείπνο. 

[*] Προτιμήστε λουκάνικα  Κυκλάδων όπως: 

  • Άνδρου: Καπνιστά, με θρούμπι, μαραθόσπορο, μπαχάρι, γλυκάνισο, κόκκινο κρασί, καυτερή κόκκινη πιπεριά και μερικές φορές και με φλούδα πορτοκαλιού (χοντρά και μεσαίου μήκους) ή
  • Σύρου: Με μαραθιά (σπόρους μάραθου) και σκορδολουκάνικα με μαύρο κρασί και σκόρδο ή
  • Τήνου: Με μαραθόσπορο, κόκκινο, γλυκό κρασί, με χοντροκομμένο κιμά, σκόρδο, κόκκινο κρασί και μαραθόσπορο. 

[**] Για πιο έντονη και πικάντικη γεύση μπορείτε προαιρετικά να ρίξετε στο τηγάνι ταυτόχρονα τα λουκάνικα και τις πατάτες, ρίχνοντας λίγο πιο πολύ ελαιόλαδο, να μειώσετε τα φωτιά στο χαμηλό και να τα σιγοψήσετε όλα μαζί για 20 λ. Μετά γέρνετε προσεκτικά το τηγάνι, αδειάζετε το περισσότερο λάδι και στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα αυγών.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Φρουτάλια η τέλεια ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page