Φριτάτα πικάντικη με πατάτες στο φούρνο

Φριτάτα πικάντικη με πατάτες στο φούρνο

Φριτάτα πικάντικη με πατάτες στο φούρνο. Μια συνταγή για μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια πεντανόστιμη ομελέτα με πατάτες, πανσέτα καπνιστή, γαρνιρισμένη με κίτρινα τυριά για πρωϊνό αλλά και πρόχειρο αλλά υπέροχο γεύμα ή δείπνο για όλη την οικογένεια. 

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. πατάτες μέτριες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό σε μικρά κομματάκια
  • 80 γρ. καπνιστή πανσέτα (κομμάτι) κομμένο σε μικρά κομματάκια ψιλοκομμένη 
  • 100 γρ. σπανάκι (*)
  • 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
  • 8 αυγά
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα σε μικρά κομματάκια 
  • 3/4 φλ. τριμμένο τυρί τσένταρ 
  • αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο ταψί βάθους 5 εκ. και διαστάσεων βάσης 26×16 εκ. περίπου.
  2. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις τρυπάτε 4-5 φορές τη κάθε μια σε διαφορετικά σημεία με ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Τις βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων και τις ψήνετε για 5-7 λ (ανάλογα με το μέγεθός τους) ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά χωρίς να λιώσουν. Εναλλακτικά τις βράζετε σε κοχλαστό νερό. Τις αφήνετε να κρυώσουν και μετά τις κόβετε σε οριζόντιες φέτες.
  3. Εν τω μεταξύ ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε για 3 λ. Προσθέτετε και τη πανσέτα και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3-4 λ ακόμα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι και πάρει η πανσέτα ένα χρυσό χρώμα. Προσθέτετε και το σπανάκι και σοτάρετε για 1-2 λ ακόμα μέχρι να μαλακώσει και μαραθεί. 
  4. Μεταφέρετε το μείγμα τηγανιού σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τη ψιλοκομμένη πιπερίτσα (ποσότητα ανάλογα με πόσο καυτερή θέλετε τη φριτάτα), αλατίζετε και ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά. 
  5. Στρώνετε τις μισές φέτες πατάτας μέσα στο πυρέξ, τις αλατίζετε ελαφρώς και από πάνω στρώνετε το μισό μείγμα κρεμμυδιών-ντομάτας. Επαναλάβετε τις στρώσεις από πατάτες και υπόλοιπο μείγμα.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά με τη κρέμα γάλακτος και 2 κ.σ. παρμεζάνας. Περιχύνετε όλο το πυρέξ με το μείγμα αυγών πάνω από το φαγητό σε όλη την επιφάνεια του πυρέξ. Πασπαλίζετε από πάνω με την υπόλοιπη παρμεζάνα και το τριμμένο τυρί τσένταρ και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ. περίπου. Τα πρώτα 10 λ σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
  7. Μετά το ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ψηθούν καλά τα αυγά, λιώσουν τα τυριά και πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. Βγάζετε τη φριτάτα από το φούρνο, την αφήνετε για 5 λ να σταθεί και μετά τη κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε. 

(*) Προαιρετικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπανάκι με 1/2 ματσάκι φύλλα μαϊντανού.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Φριτάτα πικάντικη με πατάτες στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.