Φριτάτα με αγκινάρες και κρεμμύδι

Φριτάτα με αγκινάρες και κρεμμύδι

Φριτάτα με αγκινάρες και κρεμμύδια. Μια εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή για ένα υπέροχο ορεκτικό ή και κυρίως πιάτο με μια μεγάλη σαλάτα. 

Υλικά συνταγής

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. καρδιές αγκινάρας μαριναρισμένες σε νερό ή λάδι (σε κονσέρβα ή βάζο) [*]
  • 6 αυγά
  • 1/3 φλ. τσαγιού τυρί κασέρι τριμμένο (προαιρετικά)
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το γκρίλ του φούρνου σας σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Στραγγίζετε τις αγκινάρες και τις αφήνετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα τηγάνι που να μπαίνει και σε φούρνο, με διάσταση βάσης 20 εκ., σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε τις φέτες κρεμμυδιού, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 5-6 λ ή μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτετε και τις αγκινάρες και τις αφήνετε να σοταρισθούν για 2 λ ή μέχρι να ζεσταθούν μέχρι μέσα.
  3. Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, το πολτοποιημένο σκόρδο και τα χτυπάτε καλά. Προσθέτετε και το τριμμένο τυρί (προαιρετικά) και ανακατεύετε να ενσωματωθεί.  Ρίχνετε το μείγμα αυγών στο τηγάνι πάνω από τις αγκινάρες και το κρεμμύδι, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό της και τηγανίζετε για 6-7 λ χωρίς να τη γυρίσετε απλώς να πάρει μια ελαφριά κρούστα από κάτω.
  4. Μεταφέρετε το τηγάνι ή το πυρίμαχο σκεύος στο φούρνο, στο γρίλ και τη ψήνετε για 3-4 λ ακόμα ή μέχρι να ψηθεί καλά και χρυσίσει ελαφρώς. Την αφαιρείτε από τη φωτιά την αναποδογυρίζετε σε ξύλο κοπής ή πιατέλα τη κόβετε σε 6 ή 8 κομμάτια, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε.

[*] Μπορείτε αντί για μαριναρισμένες αγκινάρες, να πάρετε κατεψυγμένες, να τις βράσετε μέχρι να μαλακώσουν και μετά να συνεχίζετε τη διαδικασία σοτάροντας κ.λ.π. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αγκινάρες που σας περίσσεψαν από φαγητό σας (α λά πολίτα, ψητές, βραστές κ.λ.π.) με αγκινάρες της προηγούμενης ημέρας αφού τις στραγγίσετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και συνεχίζετε τη διαδικασία σοταρίσματος κ.λ.π. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Φριτάτα με αγκινάρες και κρεμμύδι