“Foccacia” το Ιταλικό ψωμί

“Foccacia” το Ιταλικό ψωμί

Foccacia το “Ιταλικό ψωμί”. Απολαύστε το ζεστό και κρύο για πρωϊνό και στο γεύμα σας. Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο αφράτο ψωμί.

Υλικά συνταγής

  • 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 15 γρ. αλάτι
  • 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 330 ml νερό χλιαρό
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 110 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • λίγο χονδρό αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C
  2. Διαλύουμε τη μαγιά και το αλάτι στο χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ μαζί με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το δενδρολίβανο, το γιαούρτι και τα ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει για 30 λεπτά. Ζυμώνουμε πάλι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες. Λαδώνουμε 10 ατομικά φορμάκια και απλώνουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη σε κάθε φορμάκι. Αλείφουμε με λίγο λάδι ανακατεμένο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο.
  4. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Μόλις ξεφουρνίσουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως. Εναλλακτικά λαδώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή στρογγυλό ταψί 36-38 εκ. περίπου βάζουμε εκεί τη ζύμη και τη πιέζουμε στη βάση, ώστε να έχουμε μια λεπτή στρώση ψωμιού σαν πίτα. Αλείφουμε και σε αυτή τη περίπτωση με λάδι και νερό και πασπαλίζουμε με χονδρό αλάτι και δεντρολίβανο. Ψήνουμε για 30 λ. 

term475_focaccia

Πηγή Μια συνταγή του σεφ Δημ. Σκαρμούτσου



Sintayes.gr,

Συνταγή: “Foccacia” το Ιταλικό ψωμί