Fish and chips

Fish and chips

Fish and chips…Ένα take-away πιάτο, που αποτελείται από τηγανισμένο φιλέτα ψαριών, βουτηγμένα σε κουρκούτι και πατάτες τηγανιτές.. Το πιάτο προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον 19ο αιώνα και έγινε το εθνικό street food των Άγγλων, δηλ. ότι το δικό μας … σουβλάκι. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή (βασική ιδέα από εδώ) για το φημισμένο φαγητό που λατρεύουν οι Αγγλοσάξωνες και έγινε γνωστό και σε άλλες χώρες του κόσμου. Δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 700 γρ. πατάτες με τη φλούδα τους
  • αλάτι ψιλό ή χοντρό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. μπύρα κρύα
  • 125 ml κρύο νερό (ίσως δεν χρειαστεί όλο)
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • 700 γρ. λευκό ψάρι φιλέτο πέρκας, μπακαλιάρου ή γλώσσας, κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια πλάτους 3 εκ. περίπου
  • φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις πατάτες: Πλένετε καλά με σφουγγάρι ή βούρτσα τις πατάτες με τη φλούδα τους. Βάζετε τις πατάτες με τη φλούδα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, το οποίο να σκεπάζει τις πατάτες και τις βράζετε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λ περίπου, από το σημείο βρασμού, ανάλογα με το μέγεθός τους, ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά χωρίς να “ανοίξουν”. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν για 10-15 λ περίπου.
  2. Στη συνέχεια τις κόβετε σε χονδρές κυδωνάτες φέτες και τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Τις πασπαλίζετε με το ελαιόλαδο, μπόλικο χοντρό αλάτι, πιπέρι και το δεντρολίβανο και τις ανακατεύετε με μεγάλο κουτάλι να καλυφθούν καλά.
  3. Σε φριτέζα ή σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε λάδι ως το μέσο του σκεύους και το ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει καλά τηγανίζετε τις πατάτες, σε δόσεις, για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανές. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρετε ζεστές με το ζεστό φιλέτο ψαριού. 
  4. Για το φιλέτο ψαριού: Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσουν οι πατάτες κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μέτριο μπολ και προσθέτετε σταδιακά τη μπύρα όλη και το νερό (όσο χρειαστεί), ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να έχετε ένα πηχτό μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη για 20 λ να “ξεκουραστεί”.
  5. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή φριτέζα ή γουόκ τοποθετείτε λάδι τόσο ώστε το βάθος του να είναι 6-7 εκ. Αφήνετε το λάδι να ζεσταθεί στους 180 βαθμούς (θα διαπιστώσετε ότι έχει “πιάσει” του βαθμούς κάνοντας πείραμα με ένα κύβο ψωμιού τον οποίο θα ρίξετε στο καυτό λάδι. Αν ροδίσει σε 20 δευτερόλεπτα το λάδι είναι έτοιμο).
  6. Βουτάτε το κάθε φιλέτο στο κουρκούτι και μόλις καλυφθεί καλά το βάζετε προσεκτικά στο καυτό λάδι (βάζετε μόνο 2 ή 3 φιλέτα τη φορά) και τα τηγανίζετε, γυρίζοντάς τα περιστασιακά, για 4 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν και ψηθούν.
  7. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φιλέτα, φροντίζοντας να αναθερμαίνεται καλά το λάδι πριν βάλετε την επόμενη παρτίδα ψαριών για τηγάνισμα. Τα σερβίρετε αμέσως ζεστά με τις ζεστές πατάτες και με φέτες λεμονιού. Συνοδεύστε τη με σος ταρτάρ (βλέπε πιο κάτω σημείωση Νο.3)
  8. Σημείωση Νο. 1: Αν προτιμάτε τις πατάτες ψητές και τραγανές αντί για τηγανιτές, μπορείτε να ψήσετε ως εξής: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Πλένετε καλά τις πατάτες με τη φλούδα και τις κόβετε σε λεπτές φέτες 15 χιλιοστών περίπου. Σε ένα μπολ ρίχνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και τις 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά και τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ταψί τη μια δίπλα στην άλλη και τις ψήνετε για 30 λ, ανακατεύοντας ανά διαστήματα ή μέχρι να ψηθούν, ροδίσουν και γίνουν τραγανές.
  9. Σημείωση Νο. 2: Ο χρόνος μαγειρέματος και για τα φιλέτα και τα πατάτες εξαρτάται απολύτως από το μέγεθος τoυς. 
  10. Σημείωση Νο. 3: Μια εξαιρετική σος για να συνοδεύσετε τα fish & chips είναι η σος ταρτάρ. Για να τη φτιάξετεαναμιγνύετε: 1 φλ. τσαγιού μαγιονέζα, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, 3-4 κ.σ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη και 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο.  

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Fish and chips

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.