
Φιλέτα γαλοπούλας με μανιτάρια
Μια πολύ νόστιμη συνταγή για ένα πεντανόστιμο, εύκολο και προπάντων υγιεινό φαγητό. Γαλοπούλα, ένα πουλερικό όχι και πολύ διαδεδομένο και αγαπητό στην Ελλάδα. Και όμως η γαλοπούλα έχει ένα πολύ υγιεινό κρέας πολύ φτωχό σε λιπαρά. Αξίζει να το δοκιμάσουμε με διάφορες συνταγές και να το βάλουμε στην εβδομαδιαία διατροφή μας.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό φιλέτο γαλοπούλας στήθος ή μπούτι [είναι πιο μαλακό]
- 6-8 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 κουτί φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας σας [αν δεν έχετε βάζετε κονσέρβας]
- 4-5 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό χονδροκομμένο
- 1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
- 1 λεμονιού ή λαϊμ το χυμό
- 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 1 φλ. τσαγιού τριμμένα κίτρινα τυριά της αρεσκείας σας
- μοσχοκάρυδο [προαιρετικά]
- αλεύρι
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Αλατοπιπερώνετε, αλευρώνετε τα φιλέτα και τα σοτάρετε στο τηγάνι, σε βούτυρο ή μαργαρίνη για 5΄περίπου μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα τοποθετείτε σε ένα πιρέξ ή ταψάκι. Τα ψήνετε στο φούρνο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ψηθούν χωρίς όμως να σας στεγνώσουν.
- Ξαναβάζετε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, προσθέτετε τα μανιτάρια και τα αφήνετε με λίγο νεράκι να μαλακώσουν και να πιούν τα υγρά τους.
- Σβύνετε με το κρασί και το λεμόνι αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μαϊντανό, αφήνετε 3-4 ΄και προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και τα τυριά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να έχετε μια λεία σάλτσα. Τέλος προσθέτετε το μοσχοκάρυδο [προαιρετικά] και κατεβάζετε από τη φωτιά.
- Κόβετε το φιλέτο γαλοπούλας σε φέτες τις τοποθετείτε σε πιατέλα και περιχύνετε με τη σάλτσα μανιταριών. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή τριμμένο τυρί και σερβίρετε με πουρέ ή ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.
Την ίδια συνταγή μπορείτε να τη φτιάξετε και με φιλέτο κοτόπουλου.
26/04/2014
Sintayes.gr,