Φαβοκεφτέδες με σος ντομάτας λαδολέμονο

Φαβοκεφτέδες με σος ντομάτας λαδολέμονο

Πεντανόστιμοι φαβοκεφτέδες με μπόλικα μυρωδικά και μια ελαφριά, απλή και εύκολη σος ντομάτας λαδολέμονο για να απολαύσετε το τέλειο σνακ με το κρασάκι ή τη μπυρίτσα σας αλλά και το απόλυτο ορεκτικό ή συνοδευτικό. Μια συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

  • Για τους φαβοκεφτέδες
  • 250 γρ. φάβα
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα, ή 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα ή τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό μαζί με 1 κ.σ. ξερό δυόσμο ή ρίγανη ή 3 κ.σ. φύλλα φρέσκιας ρίγανης
  • 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • αλάτι ή πιπέρι
  • καλαμποκάλευρο ή αλεύρι σκληρό ή πολέντα για το πανάρισμα
  • 2 εκ. από τον πάτο του τηγανιού ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • Για τη σος ντομάτας λαδολέμονο
  • 300 γρ. ντομάτες ή 220 ml χυμός φρέσκιας ντομάτας
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού 
  • 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, χοντροκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τους φαβοκεφτέδες: Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. βάζετε τη φάβα με 4 φλ. τσαγιού κρύο νερό και μόλις πάρει βράση, ξαφρίζετε για 6-7 λ. Μετά σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε μέχρι να πήξει για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, προσέχοντας να μην κολλήσει. Δεν συμπληρώνετε νερό ούτε ανακατεύετε. Απλώς φροντίζετε να είναι χαμηλή η φωτιά. 
  2. Όταν είναι έτοιμη, σβήνετε τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι, ανακατεύετε και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Κολλάτε στην επιφάνεια της φάβας διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε να κρυώσει. Μετά τη σκεπάζετε και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες.
  3. Τη βγάζετε από το ψυγείο, αδειάζετε τυχόν νερό που θα έχει μαζευτεί στην επιφάνεια, προσθέτετε τα κρεμμύδια, πιπέρι, όλα τα αρωματικά, τα αυγά αχτύπητα, ανακατεύετε καλά και τέλος, ρίχνετε το σιμιγδάλι και ζυμώνετε να ενσωματωθεί πλήρως.
  4. Βάζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πλάθετε κεφτεδάκια σε μέγεθος κορόμηλου ή μεγαλύτερα (επιλογής σας), μετά τα πιέζετε να πλατύνουν σαν δισκάκια, τα πανάρετε ελαφρώς και τα τηγανίζετε σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις 2 πλευρές. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα με το λαδολέμονο ντομάτας.
  5. Για τη σος λαδολέμονο ντομάτας: Πλένετε τις ντομάτες, τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τις χτυπάτε καλά στο μούλτι. Περνάτε το χυμό από σουρωτήρι, το οποίο τοποθετείτε πάνω στο μπολ που θα σερβίρετε το λαδολέμονο.  Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε και σερβίρετε. Χωρίς τα αρωματικά διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Φαβοκεφτέδες με σος ντομάτας λαδολέμονο

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page