Φάβα

Φάβα

Φάβα… ο παραδοσιακός μεζές. Φάβα… ένα νηστίσιμο πολύ νόστιμο όσπριο, με την υφή της κρέμας, που σερβίρεται τόσο για ορεκτικό ή συνοδευτικό για το ουζάκι, όσο και για κυρίως πιάτο.

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. φάβα κομμένη 
  •  2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • Άνηθο ή μάραθο
  • αλάτι – πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα:
  • Kρεμμύδι, λάδι μαϊντανό, άνηθο,  ελιές

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τη φάβα, τη ξεπλένετε και τη Μουλιάζετε μέσα σε νερό για 30΄ και στη συνέχεια τη στραγγίζετε.
  2. Βράζετε τη φάβα σε μια κατσαρόλα σε αρκετό νερό. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζετε, προσθέτετε το ένα κρεμμύδι λάδι και αλάτι και την αφήνετε να βράσει μέχρι να γίνει πουρές. [προσθέτετε άν χρειαστεί λίγο- λίγο ζεστό νερό] μέχρι να λιώσει και γίνει χυλός. Ανακατεύετε συχνά.  ΠΡΟΣΟΧΗ μη σας καεί.
  3. Όταν η φάβα είναι έτοιμη τη κατεβάζετε από τη φωτιά και  την πιέζετε με ένα πιρούνι να γίνει εντελώς πουρές ή τη χτυπάτε στο μπλέντερ για να αποκτήσει μια βελούδινη υφή.
  4. Αδειάζετε τη φάβα σε μπολ, προσθέτετε ανακατεύοντας, το υπόλοιπο λάδι το χυμό λεμονιού λίγο άνιθο ή μάραθο και 1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  5.  Για το γαρνίρισμα: Σερβίρετε τη φάβα σε πιατέλα και τη γαρνίρετε με λάδι, με το υπόλοιπο κρεμμύδι σε φέτες, με ψιλοκομμένο άνηθο και ελιές.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Φάβα