Αναρτήθηκε στις 16/04/2014 σε Νηστίσιμα, Ορεκτικά - Μεζέδες, Συνταγές
Φάβα
Φάβα… ο παραδοσιακός μεζές. Φάβα… ένα νηστίσιμο πολύ νόστιμο όσπριο, με την υφή της κρέμας, που σερβίρεται τόσο για ορεκτικό ή συνοδευτικό για το ουζάκι, όσο και για κυρίως πιάτο.
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. φάβα κομμένη
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- χυμό από 1-2 λεμόνια
- Άνηθο ή μάραθο
- αλάτι – πιπέρι
- Για το γαρνίρισμα:
- Kρεμμύδι, λάδι μαϊντανό, άνηθο, ελιές
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τη φάβα, τη ξεπλένετε και τη Μουλιάζετε μέσα σε νερό για 30΄ και στη συνέχεια τη στραγγίζετε.
- Βράζετε τη φάβα σε μια κατσαρόλα σε αρκετό νερό. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζετε, προσθέτετε το ένα κρεμμύδι λάδι και αλάτι και την αφήνετε να βράσει μέχρι να γίνει πουρές. [προσθέτετε άν χρειαστεί λίγο- λίγο ζεστό νερό] μέχρι να λιώσει και γίνει χυλός. Ανακατεύετε συχνά. ΠΡΟΣΟΧΗ μη σας καεί.
- Όταν η φάβα είναι έτοιμη τη κατεβάζετε από τη φωτιά και την πιέζετε με ένα πιρούνι να γίνει εντελώς πουρές ή τη χτυπάτε στο μπλέντερ για να αποκτήσει μια βελούδινη υφή.
- Αδειάζετε τη φάβα σε μπολ, προσθέτετε ανακατεύοντας, το υπόλοιπο λάδι το χυμό λεμονιού λίγο άνιθο ή μάραθο και 1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Για το γαρνίρισμα: Σερβίρετε τη φάβα σε πιατέλα και τη γαρνίρετε με λάδι, με το υπόλοιπο κρεμμύδι σε φέτες, με ψιλοκομμένο άνηθο και ελιές.
16/04/2014
Sintayes.gr,
Συνταγή: Φάβα