Φασολάδα Πηλίου με λουκάνικα

Φασολάδα Πηλίου με λουκάνικα

Φασολάδα με λουκάνικα και καυτερή πιπερίτσα. Απολαύστε μια πολύ νόστιμη, χυλωμένη χειμωνιάτικη φασολάδα για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ένα υπέροχο ελληνικό πιάτο, το εθνικό φαγητό μας φαγητό, ταπεινό με απλά και φτηνά υλικά υλικά αλλά εξαιρετικά πλούσιο σε γεύση.

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. μέτρια άσπρα ξερά φασόλια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 120 γρ. (2 γεμάτες κ.σ.) πελτές ντομάτας
  • 1 αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα, τριμμένη ή μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1 πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε μέτριες ροδέλες
  • 3 καρότα, κομμένα σε στρογγυλές φέτες
  • 2 κλωνάρια σέλερι με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 λουκάνικα πικάντικα αρεσκείας σας, κομμένα σε ροδέλες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Μουλιάζετε από βραδίς (12 ώρες περίπου) τα φασόλια σε κρύο νερό. Τα ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό, τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό, που να τα σκεπάζει, και τα αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις σε δυνατή φωτιά. Τα στραγγίζετε, πετάτε το νερό που τα βράσατε και μεταφέρετε τα στραγγισμένα φασόλια στην άδεια κατσαρόλα. 
  2. Προσθέτετε 1-1,2 λίτρα κρύο νερό, φροντίζετε να τα σκεπάζει, τα ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και αρχίζετε να τα ξαφρίζετε με μια τρυπητή κουτάλα, για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια (για 30 λ περίπου). Μόλις σταματήσει να βγαίνει αφρός, προσθέτετε το φύλλο δάφνης, το κρεμμύδι, το πελτέ ντομάτας, προαιρετικά τη πιπερίτσα ή μπούκοβο και το πράσο.
  3. Μισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα φασόλια σας σε χαμηλή φωτιά για 1½ – 2 ώρες (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια σας) μέχρι να μαλακώσουν και χυλώσουν. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μειωθεί το υγρό προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
  4. 20 λ περίπου πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε στη κατσαρόλα τα καρότα και το σέλερι. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το ελαιόλαδο το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά, τη ξαναβάζετε στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1-2 λ. Αποσύρετε τη φασολάδα σας από τη φωτιά. 
  5. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαντική ουσία και σοτάρετε τα λουκάνικα για 3-5 λ, γυρίζοντάς τα συχνά, μέχρι να ροδίσουν, αλλά χωρίς να χάσουν τους χυμούς τους. Ρίχνετε τα λουκάνικα μέσα στη κατσαρόλα αμέσως μόλις την αποσύρετε από τη φωτιά, ανακατεύετε, αφήνετε τη φασολάδα σας για 5 λ να σταθεί για να χυλώσει καλά και σερβίρετε.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Φασολάδα Πηλίου με λουκάνικα