Φασολάδα κοκκινιστή

Φασολάδα κοκκινιστή

Μια εύκολη συνταγή για τη παραδοσιακή φασολάδα. Ένα νόστιμο πιάτο για φασόλια ξερά σούπα με κρεμμύδια, καρότα σέλινο. Μια χυλωμένη φασολάδα, το εθνικό μας πιάτο, νόστιμη και πολύ θρεπτική, τέλεια ειδικά για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες. 

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό φασόλια ξερά
  • 3 μεγάλα ή 4 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες 
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια σε φέτες
  • 3 κλωνάρια σέλινο τα πράσινα φύλλα τους
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό ντομάτας
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 καυτερή πιπερίτσα ή 1 κ.γ. μπούκοβο [προαιρετικά]
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Μουλιάζετε τα φασόλια από βραδίς σε μπόλικο κρύο νερό. Την επομένη τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό το οποίο να τα σκεπάζει καλά. Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 30-35 λ μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι και πετάτε το νερό. 
  2. Στη ζεστή κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα καρότα με το 1 κ.γ. ζάχαρης, ανακατεύοντας για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σέλινο (προαιρετικά αν δεν θέλετε την έντονη γεύση του σέλινου μπορείτε να το ζεματίσετε σε κοχλαστό νερό για 1/2 λ να το στραγγίξετε και μετά να το βάλετε στη κατσαρόλα) και ανακατεύετε. 
  3. Προσθέτετε το πελτέ και τον ανακατεύετε τρίβοντάς τον στη βάση της κατσαρόλας  για να ψηθεί και να βγάλει το άρωμά του. Ρίχνετε το χυμό ντομάτας, τα μισοβρασμένα φασόλια και ζεστό νερό όσο χρειάζεται να καλύψει τα φασόλια και να εξέχει και 4 δάχτυλα από πάνω. 
  4. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα φασόλια για 30 λ. Στα 30 λ βρασίματος, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε ,προαιρετικά, το μπούκοβο ή τη πιπερίτσα και σιγοβράζετε για άλλα 15 λ. Μετά τα 15 λ ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζετε να τα σιγοβράζετε για λίγα ακόμα λεπτά μέχρι να χυλώσουν ανακινώντας τη κατσαρόλα κυκλικά. 

Σημείωση: Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια σας. Προσθέστε λίγο ακόμα βραστό νερό αν τα φασόλια σας δεν είναι έτοιμα στο χρόνο που προαναφέρεται σε συνεχίζετε να τα σιγοβράζετε μέχρι να χυλώσουν. Αντίθετα αν τα φασόλια σας είναι έτοιμα και η σάλτσα δεν έχει “δέσει” τα τελευταία 5-10 λ τα σιγοβράζετε με ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα.

fasolada