Φασιανός Μπραιζέ

Φασιανός Μπραιζέ

Φασιανός Μπραιζέ! Μια πολύ εύκολη συνταγή για έναν απλό και γρήγορο στη παρασκευή του, υπέροχο και γευστικότατο όμως Φασιανό. Ένα νοστιμότατο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι σας που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Υλικά συνταγής

  • 1 φασιανός μεγάλος
  • 1/2 φλ. φρέσκο βούτυρο + 2 κ.σ. επιπλέον
  • αλάτι πιπέρι
  • 250 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (καστανή κατά προτίμηση)
  • 400 γρ. μικρά μανιτάρια ολόκληρα
  • 1/2 φλ. τσαγιού άσπρο κρασί
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 1 μεγάλο μήλο κομμένο σε κύβους 2,5 εκ.

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά το φασιανό, τον στεγνώνετε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας και δένετε χιαστί τα πόδια του. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, το 1/2 φλ. βούτυρο και σοτάρετε το φασιανό πολύ καλά για 4-5 λ από κάθε πλευρά. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε 10-15 κ.σ. ζωμό κότας, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε το φασιανό να σιγοψηθεί σκεπασμένος επί 25 λ . 
  2. Εν τω μεταξύ, ρίχνετε τα κρεμμυδάκια, όπως είναι με τη φλούδα τους, σε κοχλαστό νερό και τα βάζετε για 3 λ. Τα στραγγίζετε, τα ρίχνετε σε κρύο νερό και τα καθαρίζετε. Τα αφήνετε να στεγνώσουν σε μεγάλη πιατέλα, στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
  3. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία  2-3 κ.σ. βούτυρο και σοτάρετε τα κρυμμυδάκια, πασπαλισμένα με το 1 κ.γ. ζάχαρη μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και καραμελώσουν. Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα στη κατσαρόλα με το φασιανό, προσθέτετε και τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνετε.
  4. Μόλις ζεσταθούν καλά, σβήνετε με το κρασί. Μόλις “αναπνεύσει” προσθέτετε 1/2 φλ. ζωμό κότας. Όταν πάρει βράση, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το φασιανό να σιγοψηθεί σε μέτρια φωτιά για 20 λ.
  5. Προσθέτετε τα κομματάκια μήλου και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για άλλα 40-50 λ μέχρι να μαλακώσει καλά ο φασιανός. Ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο λίγο ζωμό από το 1/2 φλ. ζωμό κότας που κρατήσατε. Σερβίρετε με πιλάφι από άγριο ρύζι.
  6. Σημείωση: Σε περίπτωση που θέλετε σάλτσα για το ρύζι σας, βάλτε όλο το ζωμό κοτόπουλου και μετά μπορείτε να τον πήξετε με λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι.

Πασπαλίστε το φασιανό με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και τον σερβίρετε με άγριο ρύζι.

κλ