Μπακαλιάρος Αγιορείτικος με πατάτες & δαμάσκηνα

Μπακαλιάρος Αγιορείτικος με πατάτες & δαμάσκηνα

Μια φανταστική απλούστατη συνταγή για μπακαλιάρο «Αγιορείτικο» με πατατούλες κρεμμύδια και δαμάσκηνα!!!

Υλικά συνταγής

  • 800 γρ. μπακαλιάρο, καθαρισμένο και ξαρμυρισμένο
  • 1 κιλ. κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ροδέλες
  • ½ κιλ. πατάτες σε φέτες ελαφρώς τηγανισμένες
  • 1 μικρό ντοματοχυμό
  • 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας + 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 12 δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • Σησαμέλαιο [προαιρετικά] ή ελαιόλαδο
  • Πιπέρι, μπαχάρι, χυμό από δύο λεμόνια

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε το μπακαλιάρο σε κομμάτια. Τον ξαλμυρίζετε σε μπόλικο νερό για 30 ώρες περίπου αλλάζοντας το νερό για 4-5 φορές τουλάχιστον. Τον καθαρίζετε από τη πέτσα του και αν θέλετε και τα κόκαλα.
  2. Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο λάδι και ρίχνουμε το μπαχάρι και το πιπέρι σε κόκκους. Μόλις μαραθεί ελαφρώς το κρεμμύδι βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό. Προσθέτουμε το ντοματοχυμό, τη ζάχαρη και 1 φλ. ζεστό νερό αφήνουμε να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις ελαφρώς τηγανισμένες πατάτες μας στη βάση της κατσαρόλας, απλώνουμε από πάνω το μπακαλιάρο και στα κενά βάζουμε τα δαμάσκηνα. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε το φαγητό για 20-25 λεπτά. Κατά διαστήματα ανακινούμε την κατσαρόλα χωρίς να ανακατεύουμε με κουτάλι. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, φροντίζοντας να πάει σε όλο το φαγητό. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακαλιάρος Αγιορείτικος με πατάτες & δαμάσκηνα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.