Φανουρόπιτα Θαύμα (Video)

Φανουρόπιτα Θαύμα (Video)

Μια υπέροχη, αφράτη και πεντανόστιμη φανουρόπιτα “Θαύμα” με 9 υλικά όπως προτάσσει το έθιμο δηλ. η φανουρόπιτες να φτιάχνονται με 7 ή 9 υλικά. Η εορτή του αγίου Φανουρίου είναι στις 27 Αυγούστου και εθιμοτυπικά φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα και τη πηγαίνουμε να “διαβαστεί” στην εκκλησία. Φανουρόπιτες όμως φτιάχνουμε και καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εδώ σας δίνουμε άλλη μια συνταγή, πανεύκολη για αρχάριους, για μια γευστικότατη φανουρόπιτα όπου το αντίστοιχο βίντεο που επισυνάπτεται θα σας βοηθήσει στη παρασκευή της.

Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής καθώς επίσης και την ευχή που διαβάζουμε κατά τη διάρκεια της παρασκευής της Φανουρόπιτας 

Υλικά συνταγής

  • 375 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 260 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 330 γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 165 ml ηλιέλαιο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το γαρύφαλλο, τα καρύδια και τις σταφίδες και τα ανακατεύετε καλά. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, τα ανακατεύετε με σύρμα, προσθέτετε και το ηλιέλαιο και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν.
  2. Στη συνέχεια ρίχνετε το υγρό μείγμα πορτοκαλιού-λαδιού μέσα στο μπολ με το στερεό μείγμα αλευριού και ανακατεύετε καλά με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί 20×30 εκ., το στρώνετε παντού και χτυπάτε για λίγο το ταψί στο πάγκο εργασία σας να απλωθεί το μείγμα  ομοιόμορφα.
  3. Το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στις αντιστάσεις για 30-40 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. Πριν τη σερβίρετε προαιρετικά τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.

Tip:  Για να μη πάνε- λόγω βάρους – οι σταφίδες στη “βάση” του ταψιού, βρέξτε τα χέρια σας με λίγο νερό και νοτίστε ελαφρά τις σταφίδες. Μετά τις ρίχνετε στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύετε να “καλυφθούν” καλά οι νοτισμένες σταφίδες με το αλεύρι.

Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα και στη συνέχεια δείτε την ευχή της Φανουρόπιτας

Η ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.