Φανουρόπιτα κλασική με 7 υλικά (Video)

Φανουρόπιτα κλασική με 7 υλικά (Video)

Μια αφράτη, πεντανόστιμη φανουρόπιτα, κλασική με 7 υλικά, πανεύκολη που δεν απαιτεί καν μίξερ παρασκευή της και που θα σας εντυπωσιάσει με την γεύση και την υφή της. Μια συνταγή που με την βοήθεια του βίντεο θα τη φτιάξετε και θα την απολαύσετε και όλοι εσείς οι αρχάριοι.

Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής

  • 485 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. καρύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια + λίγα επιπλέον για πασπάλισμα
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 1½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 675 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 175 γρ. ηλιέλαιο + επιπλέον για λάδωμα ταψιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις και λαδώνετε ένα ταψί διαστάσεων 18×30 εκ. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τα καρύδια, τις σταφίδες, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύετε καλά με σύρμα. 
  2. Στη συνέχεια αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας με το σύρμα, ρίχνετε και το ηλιέλαιο και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το σύρμα, ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μην ανακατέψετε πολλή ώρα.
  3. Αδειάζετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι ένα ξύλινο καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρό. Ξεφουρνίζετε την φανουρόπιτα και την πασπαλίζετε με καρύδια.

Tip:  Για να μη πάνε- λόγω βάρους – οι σταφίδες στη “βάση” του ταψιού, βρέξτε τα χέρια σας με λίγο νερό και νοτίστε ελαφρά τις σταφίδες. Μετά τις ρίχνετε στο μπολ με λίγο αλεύρι και ανακατεύετε να “καλυφθούν” καλά οι νοτισμένες σταφίδες με το αλεύρι. Πριν τις προσθέσετε στο μείγμα τις “τινάζετε” ελαφρώς για να φύγει το τυχόν περίσσιο αλεύρι.

Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

και στη συνέχεια δείτε την ευχή της Φανουρόπιτας

Η ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απελπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δε, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα των καρδιών αυτών και πάσαν την βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν των εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, και πάντων σου των αγίων. Αμήν!Sintayes.gr,

Συνταγή: Φανουρόπιτα κλασική με 7 υλικά (Video)