Φανουρόπιτα εύκολη χωρίς μίξερ (Video)

Φανουρόπιτα εύκολη χωρίς μίξερ (Video)

Αφράτη, πεντανόστιμη και πανεύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της, χωρίς καν να χρησιμοποιήσετε μίξερ. Μια συνταγή για μια φανουρόπιτα για την γιορτή του Αγίου Φανουρίου αλλά και για να την απολαύσετε όλες τις εποχές του χρόνου είτε “διαβάζοντάς” τη στην εκκλησία επικαλούμενοι τον Άγιο Φανούριο είτε και ως απλό, νηστίσιμο, υγιεινό και πεντανόστιμο κέικ. Δοκιμάστε τη!

Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής

 • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
 • 100 ml ελαιόλαδο
 • 50 ml νερό
 • 125 γρ. ζάχαρη καστανή
 • 2 πορτοκαλιών το χυμό και το ξύσμα
 • 100 γρ. καρύδια, χοντροαλεσμένα
 • 100 γρ. σταφίδες
 • 1/2 κ.γ. κανέλα
 • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο

Εκτέλεση συνταγής

 1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε με σύρμα, το ελαιόλαδο με το νερό και τη ζάχαρη, προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζετε το ανακάτεμα να αναμιχθούν.
 2. Στη συνέχεια ρίχνετε την κανέλα, το γαρίφαλο, τα καρύδια και τις σταφίδες ανακατεύετε και τέλος ενσωματώνετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Μην τα ανακατέψετε πολύ ώρα ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
 3. Αδειάζετε το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση στρωμένη με χαρτί ψησίματος και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο στις αντιστάσεις, για 50-55 λ ή μέχρι να ροδίσει εξωτερικά και μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρό.
 4. Διακοσμείτε την φανουρόπιτά σας με επιπλέον καρύδια και κανέλα ή προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.

Tip:  Για να μη πάνε- λόγω βάρους – οι σταφίδες στη “βάση” του ταψιού, βρέξτε τα χέρια σας με λίγο νερό και νοτίστε ελαφρά τις σταφίδες. Μετά τις ρίχνετε στο μπολ με λίγο αλεύρι και ανακατεύετε να “καλυφθούν” καλά οι νοτισμένες σταφίδες με το αλεύρι. Πριν τις προσθέσετε στο μείγμα τις “τινάζετε” ελαφρώς για να φύγει το τυχόν περίσσιο αλεύρι.

Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

και στη συνέχεια δείτε την ευχή της Φανουρόπιτας

Η ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απελπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δε, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα των καρδιών αυτών και πάσαν την βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν των εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, και πάντων σου των αγίων. Αμήν!Sintayes.gr,

Συνταγή: Φανουρόπιτα εύκολη χωρίς μίξερ (Video)