Φανουρόπιτα πανεύκολη

Φανουρόπιτα πανεύκολη

Στις 27 Αυγούστου είναι του Αγίου Φανουρίου και στη μνήμη του είθισται να φτιάχνουμε “Φανουρόπιτα”. Βέβαια τη φτιάχνουμε και πολλές άλλες φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου, όταν τη “τάζουμε” στον Άγιο για να μας φανερώσει πράγματα που χάσαμε. Η παράδοση θέλει τη φανουρόπιτα να έχει μονό αριθμό υλικών, συνήθως 7 ή 9 και γίνετε σε πολλές εκδοχές συνταγών. Εδώ σας δίνουμε μια νέα εκδοχή συνταγής (από εδώ) για μια φανουρόπιτα με 9 υλικά με γεύση ενισχυμένη, πλούσια σε υλικά και κατάλευκη, σκεπασμένη ολόκληρη με πολλή ζάχαρη άχνη. Μια φανουρόπιτα φτιαγμένη με αγάπη και την ελπίδα για το καλύτερο με τη βοήθειά Του. 

Υλικά συνταγής

 • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
 • 200 ml χυμό πορτοκάλι
 • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
 • 200 ml ελαιόλαδο
 • 200 γρ. ζάχαρη 
 • 1 κ.σ. γαρίφαλο σκόνη
 • 1 κ.σ. κανέλα σκόνη
 • 1 φλ. τσαγιού καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ
 • μπόλικη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

 1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί (διαμέτρου 28 εκ. περίπου) το πασπαλίζετε με αλεύρι, το “τινάζετε” να φύγει το περίσσιο αλεύρι και το αφήνετε στην άκρη. 
 2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τη φανουρόπιτα εκτός από το αλεύρι (και φυσικά τη ζάχαρη άχνη) και τα ανακατεύετε καλά με αυγοδάρτη ή με το μίξερ σε μικρή ταχύτητα. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας ή χτυπώντας με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα ζύμης. 
 3. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε με μια σπάτουλα την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ ή μέχρι ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. 
 4. Βγάζετε τη φανουρόπιτά σας από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια τη πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Αφού τη “διαβάσει” ο ιερέας τη κόβετε σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρετε πασπαλίζοντάς τη, προαιρετικά, με περισσότερη ζάχαρη άχνη. 

Η Ευχή της Φανουρόπιτας
Η Ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.Sintayes.gr,

Συνταγή: Φανουρόπιτα πανεύκολη