Φακές σούπα με ντομάτα

Φακές σούπα με ντομάτα

Φακές…  το πιο εύπεπτο όσπριο. Νοστιμότατες και υγιεινές φακές, πλούσια σε πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος, απαραίτητο πιάτο για όλη την οικογένεια. Μια εύκολη, απλή συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ για ένα εξαιρετικό, υγιεινό και νόστιμο όσπριο, τις φακές με σάλτσα ντομάτας,  για το οικογενειακό καθημερινό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό φακές 
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα σε ροδελίτσες 
  • 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά καρέ (προαιρετικά) 
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. κοφτή ντοματοπελτέ
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 2 μέτρια φύλλα δάφνης
  • λίγο θυμάρι ξερό
  • αλάτι πιπέρι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις φακές από τυχόν ξένα σώματα, τις πλένετε με άφθονο νερό και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Εν τω μεταξύ, βάζετε στη κατσαρόλα μπόλικο νερό και μόλις κοχλάσει, προσθέτετε τις φακές και τις αφήνετε να βράσουν για 10 λ. Τις στραγγίζετε ξανά. 
  2. Στη ίδια άδεια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με τα καρότα και τη πιπεριά. Προσθέτετε το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι, ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το ξύδι.
  3. Ξαναβάζετε στη κατσαρόλα τις στραγγισμένες φακές, ρίχνετε 1 λίτρο περίπου ζεστό νερό (να εξέχει 6 εκ. περίπου πάνω από την επιφάνεια των υλικών), σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε τις φακές σας, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  4. Όταν είναι σχεδόν έτοιμες, ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι να χυλώσουν οι φακές. Τις σερβίρετε ζεστές γαρνίροντάς τες προαιρετικά, με λίγη τριμμένη φέτα και ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό.

Photo 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Φακές σούπα με ντομάτα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.