Εντσιλάδας με κιμά σε σάλτσα ντομάτας

Εντσιλάδας με κιμά σε σάλτσα ντομάτας

Εντσιλάδας (Enchiladas) με κιμά σε σάλτσα ντομάτας. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα Μεξικάνικο φαγητό, πεντανόστιμο και χορταστικό, με νοστιμότατο κιμά σε πικάντικη καυτερή σάλτσα, τυλιγμένο σαν κρέπα, σε πιτούλες tortillas. Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή για το κιμά με μια πικάντικη σάλτσα, την οποία μπορείτε να τη κάνετε περισσότερο ή λιγότερο καυτερή, αφαιρώντας τις καυτερές πιπεριές jalapenos (τσίλι χαλαπένιος), ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. 

Υλικά συνταγής

  • Για το κιμά
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη μαλακιά γραβιέρα
  • αλάτι, λίγο πιπέρι
  • Για τις τορτίγιας:
  • 8 τορτίγιας (tortillas) κανονικού μεγέθους 
  • έξτρα τριμμένη γραβιέρα για το πασπάλισμα
  • Για τη σάλτσα 
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά
  • 2/3 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 κ.σ. σκόνη τσίλι 
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1/3 κ.γ. κύμινο
  • 2 καυτερές πιπεριές χαλαπένιος (jalapenos chilies), χωρίς τους σπόρους ψιλοκομμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο 
  • 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 2 γεμάτες κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κιμά: Bάζετε το κιμά και το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά, πιέζοντας το κιμά να κάνει “κομπάκια”. Τον αφήνετε, ανακατεύοντάς τον συχνά για 10 λ περίπου ή μέχρι να αλλάξει χρώμα. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, τη γραβιέρα και λίγο αλατοπίπερο. Σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε τη στην άκρη.
  2. Για τη σάλτσα: Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τη πράσινη πιπεριά μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Ρίχνετε το νερό, τη σκόνη τσίλη, τη ρίγανη, το κύμινο, τις καυτερές πιπεριές τσίλι, το σκόρδο, τη σάλτσα ντομάτας, το πελτέ, τη ζάχαρη και αλατι. Βράζετε τη σάλτσα σας, ανακατεύοντας συχνά για 10 λ και μετά την αποσύρετε από τη φωτιά. 
  3. Παίρνετε 1/2 φλ. τσαγιού από τη σάλτσα, τη ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα με το μείγμα κιμά και ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Την υπόλοιπη σάλτσα τη πολτοποιείτε σε μπλέντερ ή σταδιακά στο μούλτι μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής. “Βουτάτε” τη κάθε τορτίγια στη πολτοποιημένη σάλτσα για δευτερόλεπτα, απλώς να “λερωθούν” και από τις δύο πλευρές.
  4. Για τη συναρμολόγηση: Βάζετε σε κάθε τορτίγια 1/4 φλ. τσαγιού γέμιση από το μείγμα κιμά, τις τυλίγετε σε ρολά και τις τοποθετείτε, τη μια δίπλα στην άλλη, σε πυρέξ το οποίο έχετε αλείψει στη βάση του με 4-5 κ.σ. από τη πολτοποιημένη σάλτσα. Περιχύνετε τις τορτίγιες με την υπόλοιπη σάλτσα, τις πασπαλίζετε με την επιπλέον τριμμένη γραβιέρα.
  5. Για το ψήσιμο:Τις ψήνετε ακάλυπτες σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι άκρες τους. Τις σερβίρετε ζεστές με στραγγιστό γιαούρτι (προαιρετικά). 

  

Photo



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Εντσιλάδας με κιμά σε σάλτσα ντομάτας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.