Enchiladas με κοτόπουλο

Enchiladas με κοτόπουλο

Υπέροχες Enchiladas με κοτόπουλο. Enchiladas είναι το Μεξικάνικο εθνικό φαγητό το οποίο έγινε γνωστό και αγαπημένο σε όλο το κόσμο για τη τέλεια, πλούσια γεύση του και τη ποικιλία παραλλαγών που μπορείς να τις φτιάξεις.

Enchilada (εντσιλάδα) σημαίνει κάτι το οποίο περιέχει τσίλι . Στη μεξικάνικη κουζίνα, σάλτσα εντισλάδα ονομάζουν μια σάλτσα ντομάτας στην οποία προσθέτουν πάπρικα και τσίλι. Μπορεί να είναι από λίγο ως πολύ καυτερή. 

Enchiladas ονομάζουν επίσης τις τορτίγιες από καλαμποκάλευρο, τις οποίες γεμίζουν με διάφορα υλικά (κρέας, φασόλια, λαχανικά, κοτόπουλο) τις τυλίγουν, τις βάζουν στη σειρά μέσα σε ταψί, περιχυμένα με μπόλικη σάλτσα Encilada και τυρί. 

Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ) για τορτίγιας γεμιστές με κοτόπουλο,  με πλούσια σάλτσα enchiladas και λιωμένο τυρί τσένταρ. Απολαύστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • 8 tortillas (τορτίγιες) καλαμποκιού, μεσαίου μεγέθους 
  • 2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ
  • Για τη γέμιση:
  • 1/2 κιλό φιλέτο στήθος κοτόπουλου
  • ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά jalapeño ή 1 καυτερή πιπερίτσα (χωρίς τα σπόρια), ψιλοκομμένη 
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • 1 κοφτό κ.γ. πάπρικα
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • Για τη σάλτσα: 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • αλάτι πιπέρι
  • χοντροκομμένα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού, για γαρνίρισμα
  • ψιλοκομμένη ώριμη ντομάτα και γιαούρτι, για συνοδευτικό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5 λ. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για ½ λ. Ρίχνετε τα 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε τη σάλτσα για 20-25 λ ή μέχρι να δέσει.
  2. Για τη γέμιση κοτόπουλου: Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε και τη γέμιση. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, το μισό ελαιόλαδο. Κόβετε το κοτόπουλο σε μέτρια κομμάτια, τα αλατοπιπερώνετε καλά και τα σοτάρετε απ” όλες τις μεριές, μέχρι να ψηθούν. Τα μεταφέρετε από το τηγάνι σε πιατέλα και μόλις κρυώσουν τα “ψιλο- ξεψαχνίζετε” (μαδάτε) με τα χέρια σας σε ίνες. 
  3. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί τη καυτερή πιπεριά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε και το κόλιανδρο, το κύμινο και τη πάπρικα και ανακατεύετε καλά να βγάλουν τα αρώματά τους. 
  4. Ξαναβάζετε το τεμαχισμένο κοτόπουλο, ρίχνετε και το 1/3 της σάλτσας, τη 1 κ.σ. αλεύρι διαλυμένη σε λίγη από τη σάλτσα (που την έχετε κρυώσει από πριν), σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σιγο-μαγειρεύετε για 5 λ, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να πήξει. 
  5. Για τις τορτίγες και ψήσιμο: Βυθίζετε τις τορτίγιες, 1 τη φορά για λίγα δευτερόλεπτα μέσα στην υπόλοιπη σάλτσα στη κατσαρόλα (να μαλακώσουν) τις τινάζετε μέσα στη κατσαρόλα να πέσει η περίσσια σάλτσα και μετά τις γεμίζετε ισομερώς με το μείγμα κοτόπουλου και ρίχνετε από πάνω από 1 πρέζα τριμμένο τυρί.
  6. Τις ρολάρετε, όπως τις κρέπες και τις τοποθετείτε, τη μια πολύ κοντά στην άλλη σε ένα πυρίμαχο σκεύος 23×33 εκ. με την ένωση προς τα κάτω. Τις περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 13-15 λ περίπου ή μέχρι να λιώσει καλά το τυρί. Το σερβίρετε με το κόλιανδρο ή μαϊντανό και το συνοδεύτετε με ψιλοκομμένη ντομάτα και γιαούρτι. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Enchiladas με κοτόπουλο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.