Ελιόψωμο αφράτο

Ελιόψωμο αφράτο

Μια συνταγή για ένα υπέροχο, αφράτο ελιόψωμο. Ένα ψωμί εύκολο στη παρασκευή του, που απαιτεί βέβαια χρόνο για να φουσκώσει αλλά θα απογειώσει τη γεύση σας… Μια συνταγή, από τα κιτάπια της γιαγιάς, του Νικ. Τσελεμεντέ για σίγουρη επιτυχία…

Υλικά συνταγής

  • 700 γρ. αλεύρι άσπρο για ψωμί
  • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 35 γρ. μαγιά νωπή
  • 3 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 φλ. τσαγιού ελιές μαύρες ή καλαμών χωρίς το κουκούτσι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Διαλύετε τη μαγιά σε 1/2 φλ. χλιαρό νερό. Προσθέτετε λίγο αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το μείγμα και το αφήνετε σε ζεστό σημείο για 1/2 ώρα να φουσκώσει.
  2. Εν” τω μεταξύ κοσκινίζετε τα δύο αλεύρια σε μια λεκάνη, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το λάδι, το αλάτι και το μείγμα με μαγιά και αρχίζετε να ανακατεύετε παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι γύρω από τη λακκούβα.
  3. Προσθέτετε σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια ή με το ειδικό εργαλείο του μίξερ χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και να μη κολλάει στα χέρια σας. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.
  4. Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος 1½- 2 ώρες ή μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο. Μόλις είναι έτοιμο  προσθέτετε τις ελιές και ξαναζυμώνετε με τα χέρια για λίγο μέχρι να ενσωματωθούν.
  5. Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση ή σε περισσότερα κομμάτια (αν θέλετε μικρότερα καρβελάκια) και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Τα τοποθετείτε σε ζεστό σημείο πάλι και περιμένετε άλλη 1 περίπου ώρα να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. 
  6. Με ένα μαχαίρι κάνετε μερικές χαρακιές στην επιφάνειά τους και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30-35 λ περίπου.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ελιόψωμο αφράτο