Ελιόψωμο

Ελιόψωμο

Υπέροχα ζεστά ελιοψωμάκια !!! Μια συνταγή για λαχταριστά και νόστιμα ελιοψωμάκια, με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή πιπεριά Φλωρίνης για ιδιαίτερη γεύση.

Υλικά συνταγής

  • 2 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για ψωμί
  • 2 κ.γ. μαγιά σκόνη
  • 2 κ.γ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή μια πιπεριά φλωρίνης [προαιρετικά]
  • 1 φλ. τσαγιού ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
  • 2 κ.γ. γάλα για άλειμμα 
  • λίγο σουσάμι για πασπάλισμα [προαιρετικά]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι με μεγάλο μπολ και ανακατέψτε το με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάντε μια “λακούβα” στη μέση και προσθέστε το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. 
  2. Ρίξτε στο πάγκο εργασίας σας αλεύρι, μεταφέρετε τη ζύμη και ζυμώστε τη επί 10′ προσθέτοντας σταδιακά αλεύρι στην επιφάνεια μέχρι να έχετε μια ζύμη λεία και ελαστική. Τοποθετείστε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Καλύψτε τη με μεμβράνη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 ° C στις αντιστάσεις ή στους 170 ° C στον αέρα, και λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί.
  4. Τοποθετείτε τις ελιές σε ένα πιάτο στο οποίο έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Το σκεπάζετε και από πάνω με απορροφητικό χαρτί και πιέζετε τις ελιές με τα χέρια σας ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Μεταφέρετε πάλι τη ζύμη που έχει φουσκώσει σε αλευρωμένη επιφάνεια, προσθέτετε τις ελιές και τα κρεμμυδάκια ή τη πιπεριά ψιλοκομμένα [προαιρετικά] και ζυμώνετε ώστε να ενσωματωθούν ισομερώς. 
  5. Πλάθετε τα ελιοψωμάκια στο επιθυμητό μέγεθος 10 ή 15 ή και 20 εκ. και τοποθετείτε στο λαδωμένο ταψί. Τα αλείφετε με το γάλα, πασπαλίζετε [προαιρετικά] με λίγο σουσάμι και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος τους μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρετε τα ελιοψωμάκια ζεστά και απολαύστε τα.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ελιόψωμο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.