Αναρτήθηκε στις 21/05/2015 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές
Εκμέκ Πολίτικο
Υπέροχο Εκμέκ Πολίτικο. Μια συνταγή για ένα “κολασμένο” γλυκό που το γευστικό του αποτέλεσμα σε παραπέμπει στο “δίαιτα από… Δευτέρα’… Σίγουρα δεν μπορείς να αντισταθείς σε ένα από τα πιο λαχταριστά γλυκά ταψιού.
Υλικά συνταγής
- Για τη βάση κανταίφι:
- 1/2 κιλό κανταίφι
- 1 κούπα φρέσκο βούτυρο αγελάδος
- χοντροθρυμματισμένα φυστίκια Αιγίνης
- Για το σιρόπι:
- 3 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- φλούδα 1 λεμονιού + 2-3 σταγόνες λεμόνι
- Για τη κρέμα:
- 8 κρόκοι αυγών
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα αλεύρι
- 4 κούπες γάλα
- 2 βανίλιες
- Για γαρνίρισμα: [*]
- σαντιγί
- φυστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη βάση κανταίφι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε καλά ένα μέτριο ταψί [30Χ40 εκ. περίπου] . Ανοίγετε το κανταίφι, το “χτενίζετε”, το περιχύνετε καλά, παντού με το βούτυρο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.
- Για το σιρόπι: Βάζετε σε κατσαρολίτσα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Υπολογίζετε να βράσει για 4-5 λ από τη στιγμή που θα έλθει σε σημείο βρασμού. Περιχύνετε το κρύο κανταίφι με το καυτό σιρόπι και πασπαλίζετε με θρυμματισμένα φυστίκια Αιγίνης. Το αφήνετε στην άκρη να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει.
- Για τη κρέμα: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη κρέμα. Βάζετε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ να αφρατέψει το μείγμα.
- Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα με τη βανίλια. Προσθέτετε το μείγμα κρόκων-ζάχαρης και το αλεύρι σταδιακά “πασπαλιστό”, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να “δέσει” η κρέμα. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά και μόλις μισοκρυώσει τη στρώνετε πάνω από το σιροπιασμένο κανταίφι.
- Για το γαρνίρισμα: Καλύπτετε με ροζέτες καλά χτυπημένης σαντιγί την επιφάνεια του γλυκού και πασπαλίζετε με μπόλικο θρυμματισμένο στο multi φιστίκι Αιγίνης.
[*] Η ποσότητα της στρώσης σαντιγί και της ποσότητας φιστικιών ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Πηγή
21/05/2015
Sintayes.gr,
Συνταγή: Εκμέκ Πολίτικο