Εκμέκ Πολίτικο

Εκμέκ Πολίτικο

Ένα λαχταριστό εκμέκ πολίτικο…. ένα γλυκό που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί! Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για ένα αυθεντικό Εκμέκ Πολίτικο, λαμβάνοντας υπ” όψη ότι το αυθεντικό πολίτικο εκμέκ δεν έχει φύλλο κανταΐφι αλλά ένα είδος παντεσπάνι που σιροπιάζουμε και το στρώνουμε με κρέμα. Το σερβίρουμε σκέτο πασπαλισμένο με φιστίκι Αιγίνης ή καλυμμένο με σαντιγί στην οποία πασπαλίζουμε το φιστίκι Αιγίνης. Ιδανικά, μπορείτε να το συνοδεύσετε και με παγωτό καϊμάκι ή μαστίχα.

Υλικά συνταγής

  • Για το παντεσπάνι:
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • λίγο βούτυρο για άλειμμα ταψιού
  • Για το σιρόπι:
  • 600 γρ. νερό καυτό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • Για τη κρέμα:
  • 500 γρ. γάλα φρέσκο
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 35 γρ. κορν φλάουρ 
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • Για το σερβίρισμα:
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά, παγωμένη
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • φιστίκια Αιγίνης χοντροσπασμένα για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα μακρόστενο ταψί με διάσταση βάσης 26×10 εκ. και το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Στο κάδο του μίξερ βάζετε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 5 λ περίπου ή μέχρι να έχετε μια παχιά υπόλευκη κρέμα. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και τα χτυπάτε για 2-3 λ να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  3. Αδειάζετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του φροντίζοντας να είναι ισόπαχο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του να μη κολάει αλλά να είναι στεγνή και καθαρή. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει πολύ καλά. 
  4. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε τη ζάχαρη και τη λιώνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει καραμέλα. Προσθέτετε με προσοχή αργά αργά το καυτό νερό και θα δείτε ότι η καραμέλα θα σταθεροποιηθεί. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να λιώσει πάλι η καραμελωμένη ζάχαρη και να γίνει ένα σκουρόχρωμο σιρόπι. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. 
  5. Για τη κρέμα: Παίρνετε 1/2 φλ. από το γάλα ρίχνετε μέσα και τον κορν φλαουρ και ανακατεύετε να διαλυθεί καλά. Βάζετε το υπόλοιπο γάλα μαζί με τη ζάχαρη σε μια κατσαρολίτσα και ανακατεύετε συχνά σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά προσθέτετε το γάλα με το κορν φλάουρ και συνεχίζετε το ανακάτεμα με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. 
  6. Αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια, την ανακατεύετε καλά και την αδειάζετε σε ένα κρύο μπολ. Τη σκεπάζετε με μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται απ” ευθείας πάνω στη κρέμα, και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.
  7. Για τη συναρμολόγηση: Αναποδογυρίζετε το κρύο πλέον παντεστάνι σε επιφάνεια εργασίας και με ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι το κόβετε οριζόντια σε 2 ίσα μέρη. Μεταφέρετε με προσοχή το κάτω μέρος μέσα στο ταψί που το ψήσατε (με το κομμένο μέρος προς τα επάνω) και το περιχύνετε με το μισό κρύο σιρόπι. Το αφήνετε για λίγο να απορροφηθεί. 
  8. Βγάζετε τη μεμβράνη από το μπολ με τη κρέμα και τη χτυπάτε καλά με σύρμα μέχρι να αφρατέψει. Αδειάζετε όλη τη κρέμα πάνω στη σιροπιασμένη βάση παντεσπανιού και την απλώνετε παντού ομοιόμορφα. Σκεπάζετε τη κρέμα με το 2° παντεσπάνι και με ένα κουτάλι το σιροπιάζετε με το υπόλοιπο σιρόπι. Το αφήνετε να απορροφήσει το σιρόπι. 
  9. Για το σερβίρισμα: Χτυπάτε στο μίξερ τη κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχετε μια πηχτή και σφιχτή σαντιγί που να “στέκεται”. Καλύπτετε το εκμέκ με τη σαντιγί και το πασπαλίζετε με τα φιστίκια Αιγίνης. Εναλλακτικά πρώτα κόβετε το εκμέκ σε κομμάτια και όταν το σερβίρετε το γαρνίρετε με κορνέ, ως ατομική μερίδα, με λίγη σαντιγί.
  10. Τέλος για εσάς που δεν αγαπάτε τη σαντιγί πασπαλίστε το μόνο με φιστίκια Αιγίνης. Αν πάλι δεν προτιμάτε τα φιστίκια απολαύστε το με σκέτη σαντιγί ή με παγωτό.

Πηγή   Photo