Εκμέκ με τσουρέκι

Εκμέκ με τσουρέκι

Εκμέκ με τσουρέκι! Ένα αγαπημένο, πεντανόστιμο γλύκισμα που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί… Μια απλή και εύκολη στην παρασκευή της συνταγή για ένα λατρεμένο γλυκό, με λίγα υλικά που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε όλες τις περιστάσεις. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο τσουρέκι
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
  • Για το σιρόπι
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 350 ml νερό
  • Για το σερβίρισμα
  • φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
  • κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεκινάτε με το σιρόπι: Τοποθετείτε ένα κατσαρόλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε μέσα το νερό και την κρυσταλλική ζάχαρη και από την στιγμή που θα κοχλάσει το αφήνετε να βράσει για 3 λ επιπλέον. Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι σας, το αποσύρετε από το φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  2. Τοποθετείτε το τσουρέκι στον πάγκο εργασίας σας και, με ένα ίσιο μαχαίρι, αφαιρείτε πρώτα την κόρα του και μετά το κόβετε σε 3 οριζόντιες φέτες. Στη συνέχεια απλώνετε τις 2 φέτες σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 30×20 εκ. και με την τρίτη φέτα καλύπτετε ό,τι κενό έχει μείνει στο ταψί, φροντίζοντας να υπάρχει τσουρέκι σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  3. Ψήνετε το τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15 λ περίπου. Όταν περάσουν τα 15 λ, το βγάζετε από το φούρνο, το περιχύνετε αμέσως, καυτό, με το κρύο σιρόπι ομοιόμορφα και το μεταφέρετε στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε να κρυώσει πολύ καλά.
  4. Μόλις κρυώσει το τσουρέκι φτιάχνετε την σαντιγί: Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε την κρύα κρέμα γάλακτος και την χτυπάτε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το σύρμα. Αφού αρχίσει να φουσκώνει, προσθέτετε σιγά-σιγά σε δόσεις τη ζάχαρη άχνη και τη μαστίχα συνεχίζοντας το χτύπημα διαρκώς, μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή σαντιγί που να “στέκεται”. Απλώνετε ομοιόμορφα την κρέμα σαντιγί πάνω από το κρύο τσουρέκι. 
  5. Για το σερβίρισμα: Καβουρδίζετε τα φουντούκια στον φούρνο ή στο τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία και μόλις κρυώσουν τα χοντροκόβετε. Πριν σερβίρετε πασπαλίζετε το γλυκό σας με τα καβουρδισμένα φουντούκια και την κανέλλα και καλή σας απόλαυση.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Εκμέκ με τσουρέκι