Εκμέκ με τσουρέκι πανεύκολο

Εκμέκ με τσουρέκι πανεύκολο

Εκμέκ με τσουρέκι… ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και πανεύκολη συνταγή για ένα διαφορετικό εκμέκ, από αυτό που παραδοσιακά στην Ελλάδα γίνεται με φύλλο καταΐφι, γιατί έχει βάση από τσουρέκι. To εκμέκ κανταΐφι των Τούρκων δεν έχει βάση από φύλλο κανταΐφι, όπως έχουμε συνηθίσει εδώ, αλλά από ένα σιροπιασμένο ψωμί, σαν μπριός (εκμέκ άλλωστε σημαίνει ψωμί). Από πάνω σερβίρουν συνήθως καϊμάκι – όχι το παγωτό βεβαίως, αλλά μια πλούσια κρέμα από βουβαλίσιο γάλα. Η συνταγή που σας δίνουμε είναι πιο εύκολη, καθώς γίνεται με έτοιμο τσουρέκι και μια κρέμα κατσαρόλας. Δοκιμάστε αυτό το εκπληκτικό εκμέκ που σας δίνουμε και απογειώστε την γεύση σας!

Υλικά συνταγής

  • Για την βάση
  • 1 τσουρέκι κομμένο σε φέτες πάχους 1,5 εκ.
  • Για την κρέμα
  • 500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • Για το σιρόπι 
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. νερό
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • Για το σερβίρισμα
  • φιστίκι Αιγίνης τριμμένο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για την βάση: Απλώνετε τις φέτες τσουρεκιού σε ένα ταψί και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά, γυρνώντας τες και από τις 2 πλευρές. 
  2. Για το σιρόπι: Παράλληλα, όση ώρα ψήνεται το τσουρέκι, ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη για 3 λ μετρώντας τον χρόνο των 3 λ από όταν ξεκινήσει ο βρασμός.
  3. Στρώνετε τις φέτες τσουρεκιού σ’ ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. σε μονή στρώση, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια, χωρίς να μένουν καθόλου κενά. Ίσως περισσέψει τσουρέκι. Σιροπιάζετε τις ζεστές φέτες με όλο το ζεστό σιρόπι. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως το τσουρέκι και απορροφήσει καλά το σιρόπι.
  4. Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και την μισή ζάχαρη και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ ανακατεύετε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτοντας και λίγο από το ζεστό μείγμα της κατσαρόλας, τόσο όσο να διαλυθεί καλά το κορν φλάουρ.
  5. Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πάρει βράση, αδειάζετε μέσα το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει. Την αποσύρετε αμέσως και την αδειάζετε πάνω από τις σιροπιασμένες φέτες τσουρεκιού.
  6. Απλώνετε καλά την κρέμα και την καλύπτετε με μεμβράνη, που πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην σχηματιστεί κρούστα. Αφήνετε το γλυκό σας σε θερμοκρασία δωματίου και μόλις χλιαρύνει, το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.
  7. Για το σερβίρισμα: Όταν κρυώσει καλά η κρέμα και σταθεροποιηθεί το βγάζετε από το ψυγείο, πασπαλίζετε την επιφάνειά του με λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και το σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση.

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Εκμέκ με τσουρέκι πανεύκολο