1. Εστίασε σε ένα πράγμα κάθε φορά.

Δεν μπορείς να τα μάθεις όλα με τη μία. Θέλει υπομονή. Ξεκίνα βήμα-βήμα και κάθε φορά με ένα μόνο φαγητό. Μόλις το μάθεις, πήγαινε στο επόμενο. Μην ψάχνεις πολλά πράγματα μαζί, γιατί θα σε μπερδέψουν. Ξεκίνα από φαγητά που σου αρέσουν, γιατί έτσι θα χαρείς τη διαδικασία.

2. Ξεκίνα από τα βασικά.

Αν δεν ξέρεις να φτιάχνεις μακαρόνια και αβγά, ξεκίνα από αυτά. Είναι ό,τι πιο εύκολο, αρέσει σε όλους και θα μάθεις γρήγορα πώς να τα πετύχεις έτσι που να σου αρέσουν. Α και επίσης, αν δεν τα πετύχεις και τα πετάξεις είναι φθηνά και δε θα κλαις τα λεφτά σου!

3. Ακολούθησε κατά γράμμα μια συνταγή.

Διάλεξε ΜΙΑ συνταγή για κάθε φαγητό που θέλετε να φτιάξεις. Μην μπλέκεσαι με πολλές και μην προσπαθείς να τις συνδυάσεις, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπερδευτείς. Αφού βρεις αυτή τη συνταγή, ακολούθησέ τη ακριβώς. Αν κάπου έχεις απορία ρωτάς συνεχώς.

4. Γενικές οδηγίες ανά κατηγορία

Α. Φαγητά κατσαρόλας: τσιγάρισμα

Τα περισσότερα φαγητά κατσαρόλας ξεκινούν με το τσιγάρισμα του κρεμμυδιού στο λάδι. Σημαντική διαδικασία που μαλακώνει το κρεμμύδι και δίνει γεύση. Το κρέας και τα λαχανικά στην κατσαρόλα συνήθως πρώτα τσιγαρίζονται και μετά προσθέτουμε νερό, μέχρι να βράσουν καλά. Η συνταγή πρέπει να σας λέει περίπου πόσο χρόνο θέλει αυτό το βράσιμο. Αν δεν το λέει σαφώς να ρωτήσεις.

Β. Φαγητά φούρνου

Συνήθως είναι τα εύκολα, γιατί δε χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία: βάζουμε τα υλικά στο ταψί και το ταψί στο φούρνο. Σπανίως χρειάζεται κάποια άλλη προετοιμασία νωρίτερα, πχ, να έχουμε βράσει λίγη ώρα τη σάλτσα, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση θα το λέει η συνταγή.

Γ. Όσπρια

Συνήθως πρέπει να τα βάλουμε σε μπολ με νερό 12 ώρες πριν τα μαγειρέψουμε, για να μαλακώσουν, γι’ αυτό ετοιμαστείτε αποβραδίς αν πρόκειται να φτιάξεις κάτι τέτοιο! Κάποιες συνταγές προτείνουν να τα βράσουμε μία φορά και να πετάξουμε το νερό, για να μη γίνουν πολύ βαριά. Κάποιες προβλέπουν τσιγάρισμα, άλλες όχι. Ξαναγυρνάμε στον κανόνα: ακολουθούμε τη συνταγή!

Δ. Σαλάτες

Το εύκολο συνοδευτικό που συνήθως έχει ως κύριο συστατικό κάποιο λαχανικό. Πλύνε με επιμέλεια τα φρέσκα λαχανικά και εμπλούτισέ τες με τυριά, αλλαντικά και ό,τι άλλο σας αρέσει. Οι συνδυασμοί είναι πολλοί και μπορείς να διαλέξεις ότι σου αρέσει.

5. Μην ασχολείσαι με δύσκολα συστατικά.

Αν δεν ξέρεις ακόμα πόσο αλάτι χρειάζεται μια κατσαρόλα για 4 άτομα, μην ψάχνεις για άλλα υλικά. Μην προσπαθείς να φτιάξεις δύσκολες συνταγές με συστατικά που δεν ξέρεις. Αν με μια ματιά φαίνεται άγνωστο το 20% από τα συστατικά της συνταγής, βρες άλλη συνταγή.

6. Να ρωτάς συνεχώς.

Το επισημαίνω ξανά. Μάνα, πεθερά, στο ίντερνετ, παντού. Το πιο αστείο, το πιο ανόητο, το αυτονόητο, όλα. Οι περισσότεροι χαίρονται να απαντούν σε τέτοιες ερωτήσεις όταν το άτομο που ρωτάει ενδιαφέρεται πραγματικά. Γλιτώνεις ατυχήματα και αποτυχίες με το να ρωτάς για όλα!

7. Ωστόσο… Είναι πιθανό να κάνεις λάθη.

Συμβαίνει και στους καλύτερους! Μην απογοητευτείς αν πετάξεις 2-3 πιάτα στην αρχή. Από τα λάθη θα μάθεις να μην τα επαναλάβεις.

8. Σιγά σιγά θα βρεις το στιλ σου.

Το πρώτο διάστημα θα ακολουθείς πιστά τις συνταγές, αλλά καθώς περνάει ο καιρός, θα βρεις το τι σιτ αρέσει και ποιος είναι ο τύπος του. Θα καταλάβεις ποια μπαχαρικά σου αρέσουν, ποια συστατικά θέλεις να χρησιμοποιείς πιο πολύ.

9. Φτιάξε το δικό σου βιβλίο συνταγών.

Αυτό που προτείνω είναι το εξής: κάθε φορά που δοκιμάζεις μια συνταγή και πετυχαίνει, κράτησέ τη. H συλλογή συνταγών σου θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή ή χειρόγραφη και απλώς σημείωσε κάπου κάποιες αλλαγές που έκανες στην συνταγή για να βγει το επιθυμητό σε σένα γευστικό αποτέλεσμα. Έτσι, σιγά σιγά θα έχεις μια συλλογή από πετυχημένες συνταγές που σου/σας αρέσουν και θα τις φτιάχνεις γρήγορα και εύκολα.

10. Χρειάζεται αγάπη!

Μπορεί να γελάσεις τώρα, το καταλαβαίνω, γιατί κι εγώ όταν το είχα ακούσει πρώτη φορά, κορόϊδευα. Αλλά με τον καιρό είδα πως είναι αλήθεια! Το φαγητό που φτιάχνεται επιπόλαια, χωρίς προσοχή και χωρίς αγάπη, δεν έχει την ίδια νοστιμιά. Εκείνο που φτιάχνεται με επιμέλεια, έχει άλλη χάρη.

Τα καλύτερα κόλπα μαγειρικής για αρχάριους

Δεν χρειάζεται να ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια: Το ίδιο –ίσως και καλύτερο– αποτέλεσμα θα έχετε αν τα περάσετε απλώς από τον τρίφτη, όπως κάνετε με το τυρί ή το καρότο. Το ίδιο ισχύει και για το σκόρδο.

Υπάρχει ο τέλειος τρόπος να τηγανίσετε το μπέικον: Ζεσταίνετε το τηγάνι σας, απλώνετε τα κομμάτια του μπέικον (να μην ακουμπάνε μεταξύ τους) και προσθέτετε ελάχιστο νερό, ίσα-ίσα να καλύπτει το μπέικον. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά από υψηλή σε μεσαία. Περιμένετε λίγο να εξατμιστεί το περισσότερο νερό, και χαμηλώνετε ξανά (στο 1-2 του ματιού) για να αφήσετε το μπέικον λίγη ώρα ακόμα, να γίνει τραγανό.

Πόση ώρα να βράσετε το αυγό σας; Αναλόγως πόσο σφιχτό το θέλετε. Στο πιο κάτω διάγραμμα δείτε το αποτέλεσμα που θα προκύψει, αναλόγως τα λεπτά που θα το αφήσετε να βράσει. Το/τα αυγά θα τα βάλετε σε κρύο νερό και μετά θα τα βάλετε στο μάτι. Η μέτρηση του χρόνου βρασίματος θα αρχίσει από την στιγμή που θα κοχλάσει το αυγό.

ΔΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ

Στα 3 λεπτά το ασπράδι δεν έχει πήξει και φυσικά ούτε και ο κρόκος…

Στα 5 λεπτά το ασπράδι έχει σχεδόν πήξει αλλά ο κρόκος είναι ακόμα ρευστός ιδίως στο κέντρο του…

Στα 6 λεπτά το ασπράδι έχει πήξει και ο κρόκος αρχίζει να πήζει ολοκληρωτικά…

Στα 7 λεπτά ο κρόκος έχει ακόμα μερικά υγρά σημεία…

Στα 8 ο κρόκος έχει πήξει αλλά είναι ακόμα μαλακός…

Στα 9 λεπτά ο κρόκος έχει πια αρχίσει να σκληραίνει…

Στα 11, 12 και 13 πια λεπτά το αυγό είναι εντελώς «σφιχτό»…

Στα μικρά παιδιά τα βράζουμε πάνω από 9 λ (από την ώρα κοχλασμού) για να αποφύγουμε την σαλμονέλα.

Τι κάνουμε αν κάτι μας βγει πολύ καυτερό; Παράπεσε το πιπέρι ή –ακόμα χειρότερα– το τσίλι; Μην ανησυχείτε, σώζεται: Με λίγη ζάχαρη, ή τον χυμό ενός λάιμ, ή μια κουταλιά του γλυκού ξίδι, ή λίγο γιαούρτι ή sour cream, ή χυμό ντομάτας ή (στην ανάγκη και ελλείψει όλων των άλλων) λίγη κέτσαπ.

Τι κάνουμε αν βάλουμε πιο πολύ αλάτι στο φαγητό; Καθαρίζουμε μια πατάτα και την βάζουμε μέσα στο φαγητό. Η πατάτα θα “τραβήξει” όλο το πλεονάζον αλάτι.

 Συμβουλές για καλύτερα μαγειρέματα

της Ina Garten έχει αναδειχθεί σε «βασίλισσα του κόσμου της μαγειρικής»

Σεβαστείτε τις πρώτες ύλες: Αγοράστε φρέσκα υλικά, προτιμήστε να μαγειρεύετε με συνταγές ανάλογα με την εποχή.

Λίγο λεμόνι… είναι καλό! Μερικές φορές μοιάζει σαν κάτι να λείπει για να γίνει το φαγητό τέλειο. Προσθέστε λίγη οξύτητα, δηλαδή, λίγε σταγόνες χυμό λεμονιού, λίγο ξύσμα λεμονιού ή ελάχιστο ξίδι. Αυτό θα ενισχύσει τη γεύση.

Το απλό είναι το καλύτερο: Αν έχετε μία παρέα στο σπίτι, προσφέρετε απλά σνακ, αντί να κάνετε την κουζίνα άνω κάτω! Κάποια απλά σαντουιτσάκα, λίγες καλής ποιότητας ελιές, τυρί και ωραίο ψωμί, είναι ό,τι πρέπει.

Σχετικά με το αλατοπίπερο: Μην διστάζετε να δοκιμάζετε το φαγητό ενόσω μαγειρεύετε, ώστε να φέρετε το αλάτι και το πιπέρι εκεί που πρέπει!

Για αρχάριους: Διαλέξτε π.χ. πέντε βασικές συνταγές που είναι πραγματικά απλές. Για παράδειγμα, ψητό κοτόπουλο, ψητό ψάρι, ζυμαρικά και τυρί και αρχίστε σιγά σιγά να τις διανθίζετε. Αυτό που λέω είναι ότι αν κάποιος ξέρει να κάνει σωστά μακαρόνια με τυρί, τότε μπορεί να κάνει μακαρόνια με σάλτσα και τυρί, στη συνέχεια μακαρόνια με σάλτσα κιμά και τυρί κ.λπ.

Το μυστικό του νόστιμου φαγητού είναι τα μπαχαρικά και το αλάτι. Προσθέστε τα από την αρχή του μαγειρέματος και όχι μόνο στο τέλος, γιατί τότε δίνουν όλα τα αρώματα και τη γεύση τους.

Προετοιμάστε και μαγειρέψτε νωρίτερα όσα δεν απαιτούν να σερβιριστούν την τελευταία στιγμή. Άλλωστε, υπάρχουν φαγητά που έχουν καλύτερη γεύση αν έχουν μείνει ακόμη και μία ημέρα. 

=======================================================

ΚΑΙ ΛΙΓΑ TIPS:

www.sintayes.gr/syntages/mathe-ta-mistika-ton-bacharikon-gia-telia-fagita/

www.sintayes.gr/syntages/ta-7-bacharika-pou-kanoun-thavmata/

www.sintayes.gr/syntages/afta-gia-tis-agapimenes-sas-sauce-ta-xerate/

www.sintayes.gr/syntages/pos-tha-petichete-diafana-pagakia/