Εύκολο κέικ με σταγόνες σοκολάτας και επικάλυψη τραγανού κράμπλ

Εύκολο κέικ με σταγόνες σοκολάτας και επικάλυψη τραγανού κράμπλ

Μια συνταγή για ένα εύκολο στη παρασκευή του, υπέροχο στη γεύση του ελαφρύ και νοστιμότατο κέικ με σταγόνες σοκολάτας  και επικάλυψη τραγανού κραμπλ. Φυσικά μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς την επικάλυψη κραμπλ αλλά θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε αυτή την εθιστική χοντροτριμμένη ζύμη βουτύρου που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 3 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 115 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα πυρέξ
  • 2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη 
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 φλ. τσαγιού ξινόγαλα 
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
  • Για την επικάλυψη κράμπλ:
  • ¾ φλ. τσαγιού για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 κ.σ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κομματάκια
  • ζάχαρη άχνη, σταγόνες σοκολάτας ή τρούφα σοκολάτας για πασπάλισμα (προαιρετικά) 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις και βουτυρώνετε ένα μακρόστενο πυρέξ με διάμετρο βάσης 22×33 εκ. 
  2. Για το κέικ: Σε ένα μέτριο μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Σε άλλο μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 2 λ περίπου μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνετε και ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. 
  3. Αφήνετε το μίξερ, ρίχνετε στο μείγμα το ξινόγαλα και το εκχύλισμα βανίλιας και τα ανακεύετε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν. Μη προσπαθήσετε να τα χτυπήσετε με το μίξερ σας διότι το ξινόγαλα, ακόμα και σε χαμηλή ταχύτητα, θα εκτιναχθεί εκτός του μπολ. 
  4. Προσθέτετε στο μπολ το μείγμα αλευριού και ξαναχτυπάτε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνετε πάλι το μίξερ, προσθέτετε τις σταγόνες και τις ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς. Αδειάζετε το μείγμα στο πυρέξ, ισιώνετε την επιφάνειά το με μαρίζ ή την ανάποδη ενός κουταλιού.
  5. Για την επικάλυψη κράμπλ: Σε ένα μέτριο μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι, τη καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε και το κρύο βούτυρο σε κομματάκια και τα τρίβετε με τα δάχτυλά σας μέχρι να μοιάζουν σαν ψίχουλα ψωμιού. Πασπαλίζετε το κράμπλ σε όλη την επιφάνεια, πάνω από το μείγμα του κέικ, χωρίς να τα πιέσετε μέσα στο μείγμα.
  6. Ψήνετε το κέικ για 35-40 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του να βγει στεγνή και καθαρή. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. Πριν το σερβίρετε προαιρετικά το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τρούφα ή σταγόνες σοκολάτας. 

chocolate-chip-buttermilk-cake-web-3

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Εύκολο κέικ με σταγόνες σοκολάτας και επικάλυψη τραγανού κράμπλ

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

 
 
 
 
x
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!
Βρείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες Συνταγές στο sintayes.gr!
Ημέρες
Ώρες
Λεπτά
Δευτερόλεπτα