Φοκάτσια με σκόρδο και παρμεζάνα

Φοκάτσια με σκόρδο και παρμεζάνα

Φοκάτσια … η Ιταλική σπεσιαλιτέ στο ψωμί… Μια συνταγή για να απολαύσετε ένα από τα πιο εύγευστα ψωμιά στο Κυριακάτικο ή Εορταστικό τραπέζι σας. Μια υπέροχη φοκάτσια αρωματισμένη με βούτυρο, σκόρδο πασπαλισμένη με παρμεζάνα και δενδρολίβανο.

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη:
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3/4 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για το άλειμμα βουτύρου με σκόρδο και παρμεζάνα:
  • 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 1/2 κ.σ.τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1/4 κ.γ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο ή θυμάρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το φούσκωμα της ζύμης, προθερμαίνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Μόλις “πιάσει” στους 250 βαθμούς και σβήσει το αντίστοιχο λαμπάκι σβήνετε αμέσως το φούρνο. Αλείφετε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετείτε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνετε τη μαγιά, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να σταθεί για 10 λ.
  3. Στο μπολ με το μείγμα νερού μαγιάς, ρίχνετε 1 φλ. τσαγιού αλεύρι, το αλάτι και τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Σταδιακά προσθέτετε τα υπόλοιπα 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι και ζυμώνετε με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ. 
  4. Πασπαλίζετε με πολύ λίγο αλεύρι την επιφάνεια εργασίας μεταφέρετε τη ζύμη και σχηματίζετε μια μπάλα. Τοποθετείτε τη μπάλα ζύμης στο λαδωμένο ταψί και με τα χέρια σας την “ανοίγετε” ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Προσπαθήστε το πάχος της ζύμης να είναι ίδιο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζετε με μεγάλη πετσέτα το ταψί και το βάζετε στο φούρνο που έχετε ήδη σβήσει για 35-40 λ περίπου. 
  5. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τον προθερμαίνετε στους 200 βαθμούς. Κάνετε με τα δάχτυλά σας μικρά βαθουλώματα στην επιφάνεια της ζύμης. 
  6. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το λιωμένο βούτυρο, τη παρμεζάνα, το σκόρδο και το δενδρολίβανο  (αυξομειώστε τη ποσότητα της παρμεζάνας και του σκόρδου ανάλογα με τις προτιμήσεις σας). Με ένα πινέλο βουρτσίζετε την επιφάνεια της ζύμης με το μισό μείγμα βουτύρου παρμεζάνας. 
  7. Ψήνετε τη φοκάτσια στο προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λ ή μέχρι να ροδίσει. Το βγάζετε από το φούρνο και αμέσως αλείφετε την επιφάνεια της φοκάτσια με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου. Την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, τη κόβετε σε φέτες και σερβίρετε. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Φοκάτσια με σκόρδο και παρμεζάνα