Χυλοπίτες με πικάντικα κοκκινιστά μύδια

Χυλοπίτες με πικάντικα κοκκινιστά μύδια

Πεντανόστιμες χυλοπίτες, σε πικάντικη κοκκινιστή σάλτσα με μύδια. Ένα εξαιρετικό νόστιμο και χορταστικό φαγητό για να το απολαύσετε στο οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας ακόμα και τις μέρες της νηστείας. Μια εύκολη συνταγή που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

  • Για τα μύδια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1,5 κιλά μύδια, καθαρισμένα
  • 2/3 φλ. τσαγιού (150 ml) ούζο
  • Για τη σάλτσα
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο (250 γρ. περίπου) ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο ή τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • τα υγρά από το άχνισμα των μυδιών
  • 1 συσκευασία (500 γρ.) ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 φλ. τσαγιού (240 ml) νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τις χυλοπίτες
  • 1 πακέτο (500 γρ.) χυλοπίτες μακριές 
  • αλάτι χοντρό 
  • Για το λάδι άνηθου
  • 1/3 φλ. τσαγιού (80 ml) ελαιόλαδο 
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα μύδια: Προθερμαίνετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σκόρδο και το σοτάρετε ανακατεύοντας για λίγα δευτερόλεπτα (προσέχοντας να μην καεί γιατί θα πικρίσει). Προσθέτετε τα μύδια, ανακατεύετε 2-3 φορές, τα σβήνετε με το ούζο και τα αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ για τουλάχιστον για 40-50 δευτερόλεπτα.
  2. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνετε τα μύδια να αχνιστούν για περίπου 4-5 λ. Όταν ξεσκεπάσετε τη κατσαρόλα τα μύδια θα πρέπει να είναι ανοιχτά. Τα κλειστά τα πετάτε. Αδειάζετε τα μύδια με τα υγρά τους σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν μέχρι να τα χρειαστείτε. 
  3. Για τη σάλτσα: Προθερμαίνετε καλά την ίδια κατσαρόλα που αχνίσατε τα μύδια, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και τα σοτάρετε για 2-3 λ.
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε τον πελτέ, τα υγρά από το μπολ με τα μύδια, το χυμό τομάτας και το νερό. Ρίχνετε πιπέρι, ελάχιστο αλάτι, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε τη σάλτσα, με μισόκλειστο το καπάκι για 30 λ. 
  5. Για τις χυλοπίτες: Παράλληλα σε μια δεύτερη κατσαρόλα, περίπου 15 λ πριν να είναι έτοιμη η σάλτσα, βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο, με χοντρό αλάτι, κοχλαστό νερό, τις χυλοπίτες 2 λ λιγότερο απ’ ότι αναγράφεται στη συσκευασία τους. Κρατάτε λίγο από το νερό που τις βράσατε και τις στραγγίζετε. 
  6. Μεταφέρετε τις χυλόπιτες στη κατσαρόλα με την έτοιμη σάλτσα, προσθέτετε και τα μύδια, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 2-3 λ ανακατεύοντας διαρκώς για να μη κολλήσουν στη βάση της κατσαρόλας. Αν απαιτηθεί ρίχνετε λίγο από το νερό που βράσατε τις χυλοπίτες και κρατήσατε στην άκρη. Δοκιμάζετε το αλάτι, διορθώνετε και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. 
  7. Για το λάδι άνηθου: Σε ένα μούλτι ρίχνετε το ελαιόλαδο και τον άνηθο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του, και χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθεί ο άνηθος και έχετε ένα πράσινο λάδι. Αδειάζετε το αρωματισμένο πράσινο λάδι στη κατσαρόλα με το φαγητό, ανακατεύετε και το σερβίρετε ζεστό. [*]

[*] Tip: Σε περίπτωση το μαχαίρι από το μούλτι δεν μπορεί να το αλέσει το ανοίγουμε και πιέζουμε με ένα κουτάλι τον άνηθο που βρίσκεται στα τοιχώματα έτσι ώστε να μπορέσει να συναντηθεί με το λάδι.

Πηγή: lambrosvakiaros.com



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χυλοπίτες με πικάντικα κοκκινιστά μύδια

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.