Χταπόδι με ρύζι

Χταπόδι με ρύζι

Μελωμένο χταποδάκι με ρύζι. Μια απλή, εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο, υγιεινό φαγητό, ιδανικό για τις μέρες τις νηστείας αλλά και για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 χταπόδι, 1 κιλό περίπου, κατεψυγμένο
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • ½-¾ ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 3-4 φρέσκες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια ή τριμμένες στο τρίφτη ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ 
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 
  • 5 φλ. τσαγιού νερό 
  • 2 μπαστουνάκια κανέλας
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 500 γρ. ρύζι για πιλάφι (Καρολίνα ή άλλο επιλογής σας)
  • αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεπαγώνετε από βραδίς το χταπόδι. Την επομένη το πλένετε καλά, το καθαρίζετε αφαιρώντας το “δόντι” και τα μάτια του και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Το βράζετε με λίγο νερό στη κατσαρόλα μέχρι να αρχίζει να μαλακώνει ελαφρώς.
  2. Όταν “πιεί” τα υγρά του προσθέτετε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τις ντομάτες με τους χυμούς τους, το πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη και ανακατεύετε.
  3. Μόλις πάρουν βράση προσθέτετε το ζεστό νερό, τη κανέλα, το πιπέρι και τη δάφνη, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. 
  4. Μετά ρίχνετε στη κατσαρόλα το ρύζι και αλάτι, ανακατεύετε και το σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά για 20 λ περίπου ή μέχρι να γίνει το ρύζι και μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν απαιτηθεί, προσθέτετε σταδιακά, λίγο ακόμα καυτό νερό. 

Σημείωση: Αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο (και περισσότερο νερό) να το βράσετε μέχρι να μαλακώσει καλά.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χταπόδι με ρύζι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.