Χταπόδι με κριθαράκι κοκκινιστό στη κατσαρόλα

Χταπόδι με κριθαράκι κοκκινιστό στη κατσαρόλα

Πεντανόστιμο χταποδάκι με κριθαράκι κοκκινιστό στη κατσαρόλα. Ένα εξαιρετικό, υγιεινό, νόστιμο και χορταστικό πιάτο που μυρίζει θάλασσα για το καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι. Μια απλή και εύκολη συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη (βασική ιδέα από εδώ) για ένα πιάτο που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε. 

Υλικά συνταγής

  • 1 χταπόδι μέτριο, 1 κιλό περίπου
  • 1 ποτήρι νερού κριθαράκι χοντρό
  • 1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο τρίφτη
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο γλυκό κρασί (Σαμιώτικο)
  • 1 ποτήρι νερό φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας ή 100 ml ντοματοχυμός ελαφρώς συμπυκνωμένος 
  • λίγο μπαχάρι σε σκόνη (προαιρετικά και λίγη κανέλα σε σκόνη)
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν το χταπόδι είναι κατεψυγμένο, το τοποθετείτε σε ένα μπολ με νερό βρύσης και το αφήνετε για 2 ώρες. Ανοίγετε τη κουκούλα και τη καθαρίζετε, αφαιρείτε το στόμα του (το δόντι) ανάμεσα στα πλοκάμια και το ξεπλένετε καλά. Αποκόβετε τη “κουκούλα” από το σώμα και τη κόβετε σε μικρά κομματάκια, ενώ χωρίζετε τα πλοκάμια ένα-ένα και τα κόβετε σε κομμάτια.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο το ξύδι και το φύλλο δάφνης για 2-3 λ. Προσθέτετε το χταπόδι και το κρασί και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το χταπόδι για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει. 
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τις κονκασέ, το πελτέ διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό (αν προτιμήσετε το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας θα προσθέσετε και 3/4 ποτήρι νερό) ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο για 15-20 λ επιπλέον ή μέχρι να γίνει τρυφερό το χταπόδι. 
  4. Μετά ρίχνετε 1 ποτήρι νερό, δυναμώνετε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίχνετε το κριθαράκι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε διαρκώς για 2-3 λ. Χαμηλώνετε πάλι τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλακαι αφήνετε το κριθαράκι να σιγοβράσει, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μη κολλήσει, για 15 λ περίπου ή μέχρι να βράσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια το βρασίματος, προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Το σερβίρετε ζεστό σε πιατέλα και το απολαμβάνετε. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χταπόδι με κριθαράκι κοκκινιστό στη κατσαρόλα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.