Χταπόδι κρασάτο

Χταπόδι κρασάτο

Ένα πολύ νόστιμο νηστίσιμο φαγητό. Μια πολύ εύκολη συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη για ένα υπέροχο πιάτο. Απολαύστε το ως μεζέ ή ορεκτικό ή συνοδέψτε το με πατάτες τηγανιτές ή ζυμαρικό ή ρύζι και γευτείτε το σαν κυρίως πιάτο.

 

Υλικά συνταγής

  • 1 χταπόδι, 1 κιλό περίπου
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 γεμάτες κ.σ. ξύδι
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί (400 γρ.) Ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζουμε το χταπόδι καλά, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 2 φλ. νερό και 3 κουταλιές ξύδι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε, κρατάμε τους ζωμούς του μέσα στη κατσαρόλα και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. 
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και το σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, το μπαχάρι και αλατοπίπερο.
  3. Αφήνουμε πάλι να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τους ζωμούς του χταποδιού που έχουμε κρατήσει, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά και δέσει η σάλτσα του.
  4. Το σερβίρουμε μόνο του ως μεζέ (σε αυτή τη περίπτωση το αφήνουμε χωρίς καθόλου υγρά) ή με πατάτες τηγανιτές περιχυμένες με τη σάλτσα του. Εναλλακτικά το σερβίρουμε με ζυμαρικό στριφτό πέννες κλπ.
  5. Σε αυτή τη περίπτωση βράζουμε το ζυμαρικό, το στραγγίζουμε και το ανακατεύουμε μέσα στη κατσαρόλα με το χταπόδι όπου δεν θα έχουμε “δέσει” καλά τη σάλτσα του αλλά θα έχουμε αφήσει ικανή ποσότητα από τους ζωμούς του τόση όσο να καλυφθεί το ζυμαρικό. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χταπόδι κρασάτο