Χταπόδι κοκκινιστό στη κατσαρόλα

Χταπόδι κοκκινιστό στη κατσαρόλα

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο κοκκινιστό χταποδάκι στη κατσαρόλα. Συνοδέψτε το με ζυμαρικό ή ρύζι ή πατατούλες τηγανιτές και απολαύστε ένα υπέροχο νηστίσιμο πιάτο.

Υλικά συνταγής

  • 1 χταπόδι, 1 ½ κιλά περίπου
  • 2 ξερά κρεμμύδια, μεγάλα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 200 ml σημπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 100 ml ξύδι
  • αλάτι πιπέρι
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά το χταπόδι, κόβετε τη κουκούλα του στη μέση και το βάζετε σε μια κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, με σκεπασμένο το καπάκι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 40 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά και να βγάλει τα υγρά του. Αφήνετε τους ζωμούς του στη κατσαρόλα, πετάτε τη δάφνη, αφαιρείτε το χταποδάκι και μόλις κρυώσει το κόβετε σε κομμάτια. 
  2. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1/2 λ ακόμα. Προσθέτετε τα κομματάκια του χταποδιού, ανακατεύετε να σοταριστούν για 1 λ και τα σβήνετε με το ξύδι και το κρασί. 
  3. Αφήνετε για 3-4 λ μέχρι να “εξατμισθεί” το κρασί και το ξύδι και μετά ρίχνετε το μείγμα του τηγανιού στη κατσαρόλα με τους ζωμούς του χταποδιού. Προσθέτετε το ντοματοχυμό, το ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, τη ζάχαρη, τη δάφνη, λίγο πιπέρι και το σιγοβράζετε για 15 λ.
  4. Μετά τα 15 λ προσθέτετε αλάτι και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε άν έχει μαλακώσει καλά το χταποδάκι και αν όχι  προσθέτετε λίγο ακόμα βραστό νερό και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο μέχρι να μαλακώσει καλά.
  5. Το σερβίρετε γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και το απολαμβάνετε ως μεζέ ή το συνοδεύετε με ζυμαρικό επιλογής σας ή ρύζι ή πατάτες τηγανιτές ως κυρίως πιάτο.

P1000290



Sintayes.gr,

Συνταγή: Χταπόδι κοκκινιστό στη κατσαρόλα