Χταπόδι γιουβέτσι

Χταπόδι γιουβέτσι

Μια νόστιμη νηστίσιμη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο. Χταποδάκι με κριθαράκι γιουβέτσι στο φούρνο. Λαχταριστό, νόστιμο, υγιεινό, πιάτο με ένα υπέροχο θαλασσινό για όλη την οικογένεια.

Υλικά συνταγής

  • 1 χταπόδι 1½ κιλό περίπου
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 φλ. τσαγιού κριθαράκι ψιλό
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ με το χυμό τους, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 φλ. από το ζωμό του χταποδιού
  • 1 πρέζα κανέλα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένουμε καλά το χταπόδι, ειδικά στη “κουκούλα” για να φύγει η άμμος και αφαιρούμε το “δόντι”.
  2. Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις κάψει βάζουμε το χταπόδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να σιγοβράζει για 30-40 λ για να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του. Το σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλ. τσαγιού από το ζωμό του. Κόβουμε τα πλοκάμια σε φέτες και τη “κουκούλα” σε κομμάτια.
  3. Σοτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο στη κατσαρόλα το κρεμμύδι μέχρι να “γυαλίσει”. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1/2 λεπτό. Προσθέτουμε το μανεστράκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμα 1/2 λεπτό, βάζουμε το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τη κανέλα,  ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμισθεί. 
  4. Ρίχνουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια κονκασέ και το ζωμό χταποδιού που κρατήσαμε, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε μεγάλο πυρέξ ή πήλινο σκεύος. Προσθέτουμε τα κομματάκια χταποδιού, 6 φλ. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λ περίπου ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό σε περίπτωση που χρειάζεται. Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας προαιρετικά με τριμμένο τυρί.