Χταπόδι γιουβέτσι
Μια νόστιμη νηστίσιμη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο. Χταποδάκι με κριθαράκι γιουβέτσι στο φούρνο. Λαχταριστό, νόστιμο, υγιεινό, πιάτο με ένα υπέροχο θαλασσινό για όλη την οικογένεια.
Υλικά συνταγής
- 1 χταπόδι 1½ κιλό περίπου
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 φλ. τσαγιού κριθαράκι ψιλό
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ με το χυμό τους, πολτοποιημένα στο μούλτι
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 ποτηράκι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 φλ. από το ζωμό του χταποδιού
- 1 πρέζα κανέλα
- ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένουμε καλά το χταπόδι, ειδικά στη “κουκούλα” για να φύγει η άμμος και αφαιρούμε το “δόντι”.
- Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις κάψει βάζουμε το χταπόδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να σιγοβράζει για 30-40 λ για να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του. Το σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλ. τσαγιού από το ζωμό του. Κόβουμε τα πλοκάμια σε φέτες και τη “κουκούλα” σε κομμάτια.
- Σοτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο στη κατσαρόλα το κρεμμύδι μέχρι να “γυαλίσει”. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1/2 λεπτό. Προσθέτουμε το μανεστράκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμα 1/2 λεπτό, βάζουμε το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τη κανέλα, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμισθεί.
- Ρίχνουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια κονκασέ και το ζωμό χταποδιού που κρατήσαμε, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε μεγάλο πυρέξ ή πήλινο σκεύος. Προσθέτουμε τα κομματάκια χταποδιού, 6 φλ. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λ περίπου ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό σε περίπτωση που χρειάζεται. Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας προαιρετικά με τριμμένο τυρί.
02/03/2020
www.sintayes.gr,
Συνταγή: Χταπόδι γιουβέτσι
Tags: ζυμαρικά θαλασσινά κυρίως πιάτα συνταγές φούρνου χταπόδι χταπόδι γιουβέτσι ψάρι