Χταπόδι βραστό ξυδάτο

Χταπόδι βραστό ξυδάτο

Χταποδάκι ξυδάτο βραστό, λαδορίγανη… ο πιο εκλεκτός μεζές της σαρακοστής αλλά και ο απόλυτος πανεύκολος και πεντατόσιμος μεζές καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε το τέλειο σπιτικό μεζέ με το κρασάκι σας, τη μπυρίτσα σας ή το ουζάκι σας. 

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο χταπόδι, 1.800 γρ. έως 2 κιλά περίπου
  • 8 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα 2 ή στα 3
  • 2 – 2 ½ φλ. τσαγιού ξύδι από κρασί
  • 2 – 2 ½ φλ. τσαγιού νερό
  • ελαιόλαδο και ρίγανη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1.  Αν το χταπόδι είναι κατεψυγμένο, το τοποθετείτε σε ένα μπολ με νερό βρύσης και το αφήνετε για 2 ώρες. Ανοίγετε τη κουκούλα και τη πλένετε καλά και αφαιρείτε το στόμα του (δόντι) ανάμεσα στα πλοκάμια. Το ξεπλένετε καλά και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα πλοκάμια του χωρίζοντάς από το κεφάλι και στη συνέχεια κόβετε και το κεφάλι σε κομμάτια.
  2. Τοποθετείτε όλα τα κομμάτια χταποδιού σε μια κατσαρόλα, τα καλύπτετε καλά με νερό και τα βάζετε να βράσουν σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση το νερό, μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε το χταπόδι σας για 1½-2½ ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά.
  3. Σημείωση: Μετά από τη 1 ½ ώρα αρχίζετε να δοκιμάζετε αν έχει μαλακώσει το χταπόδι σας. Η ακριβής ώρα βρασίματος εξαρτάται από το εάν το χταπόδι σας είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο και από το ακριβές μέγεθός του.
  4. Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα δοκιμάζετε το χταπόδι στο αλάτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις το χταπόδι, κατά τη διάρκεια του βρασίματος, θα “απελευθερώσει” από μόνο του  αλάτι και δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε καθόλου. 
  5. Μεταφέρετε το χταπόδι σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ το περιχύνετε με το κρασί και το νερό, τόσο όσο τα υγρά να σκεπάζουν καλά το χταπόδι, λαμβάνοντας υπ” όψη ότι το ξύδι και το νερό θα είναι σε ίσα μέρη.  Προσθέτετε και το σκόρδο, σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το χταπόδι σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ώρες. 
  6. Στη συνέχεια, το βγάζετε από ξύδι με το νερό, κόβετε τα πλοκάμια του σε λεπτές φετούλες, το περιχύνετε με ελαιόλαδο, το πασπαλίζετε με ρίγανη και το σερβίρετε. 

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής σε φωτογραφίες βήμα βήμα