Χταποδάκια μοσχιοί με σπαγγέτι σε σάλτσα ντομάτας

Χταποδάκια μοσχιοί με σπαγγέτι σε σάλτσα ντομάτας

Υπέροχα, τρυφερά, μικρά χταποδάκια, Μοσχιοί, πολύ νόστιμα και αρκετά πιο οικονομικά από τα μεγάλα χταπόδια που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα μεγάλα σε γεύση. Γίνονται ένα τέλειο, χορταστικό και πεντανόστιμο φαγητό. Μια συνταγή για αυτά τα τρυφερά χταποδάκια με σπαγγέτι σε κόκκινη σάλτσα. Απλά δοκιμάστε τα !!!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μικρά χταποδάκια (Μόσχοι) ή 1 μεγάλο χταπόδι ενός κιλού περίπου
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 5 ντομάτες ψιλοκομμένες 
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
  • 1 πρέζα μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλο σε σκόνη
  • 1 ποτήρι ζεστό νερό
  • 3/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ή φύλλα δάφνης
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 πακέτο (500 γρ.) σπαγγέτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τα χταποδάκια ή το χταπόδι, γυρνώντας τη κουκούλα τους και αφαιρώντας το εσωτερικό της. Πιέζετε με το χέρι σας το στόμα τους από το κέντρο και το αφαιρείτε. Πλένετε καλά το χταποδάκια και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Αν προτιμήσετε το μεγάλο χταπόδι το κόβετε σε μικρά κομμάτια 2-3 εκ. περίπου και το αφήνετε σε σουρωτήρι.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 1-2 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τα χταποδάκια ή τα κομμάτια χταποδιού και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να κοκκινίσουν ελαφρώς. Πασπαλίζετε με το μπαχάρι και το γαρίφαλο και ανακατεύετε να βγάλουν τα αρώματά τους.
  3. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το πελτέ και τον τρίβετε με ένα κουτάλι στη βάση της κατσαρόλα για να βγάλει και αυτός τα αρώματά του και τη γεύση του. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να πάρει βράση για λίγα λεπτά και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτετε τις ντομάτες σε κομματάκια. 
  4. Ρίχνετε το 1 ποτήρι νερό (αν δεν σκεπάζει όλα τα υλικά προσθέστε ακόμα λίγο ώστε να τα σκεπάζει καλά) και τη δάφνη, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λ. Μετά από 20 λ αλατοπιπερώνετε ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα χταποδάκια μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  5. Μόλις μαλακώσουν ελέγχετε αν έχει αρκετά υγρά η κατσαρόλα. Αν όχι προσθέτετε λίγο ακόμα βραστό νερό και μόλις κοχλάσει προσθέτετε τα μακαρόνια και τα σιγοβράζετε, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα
  6. Πέντε λεπτά από τη στιγμή που προσθέσατε το σπαγγέτι, ρίχνετε, μετά από δοκιμή, αλάτι και πιπέρι, αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης. Συνεχίζετε το βράσιμο ανακατεύοντας συχνά για 8 λ περίπου ή μέχρι να βράσει το σπαγγέτι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, φροντίζοντας να μείνει το ζυμαρικό με αρκετό ζουμί και να μην είναι στεγνό (για να μη κολλήσουν και λασπώσουν τα μακαρόνια μεταξύ τους). Το κατεβάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε. 

Προαιρετικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπαγγέτι με λιγκουίνι. Σε αυτή τη περίπτωση τηρείτε την ίδια διαδικασία ρίχνοντας λίγο περισσότερο νερό για το βρασμό του ζυμαρικού και αυξάνοντας την ώρα βρασίματος του ζυμαρικού.

α1α1

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χταποδάκια μοσχιοί με σπαγγέτι σε σάλτσα ντομάτας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.