Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι. Ένα κλασικό, παραδοσιακό και αγαπημένο πολύ νόστιμο, νηστίσιμο ελληνικό πιάτο για να το απολαύσετε όχι για τις μέρες της νηστείας αλλά και στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα κοκκινιστό τρυφερό χταποδάκι σε σάλτα ντομάτας με κρασί συνοδευμένο με κοφτό μακαρονάκι. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το χταπόδι
  • 1 χταπόδι 1.5 κιλό
  • 1/2 κούπα (120 ml) κόκκινο κρασί
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
  • 1 κ.γ. μπαχάρι 
  • Για τη σάλτσα και το μακαρονάκι
  • 4 κ.σ. (60 ml) ελαιόλαδο + 1/2 (120 ml) κούπα επιπλέον
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • τα υγρά από το μαγείρεμα του χταποδιού
  • 1 συσκευασία (400 γρ.) Τομάτα κονκασέ
  • 1 πακέτο (500 γρ.) κοφτό μακαρονάκι Κοράλλι ή Κοραλάκι
  • 4 κούπες (1 λίτρο) ζωμό λαχανικών
  • 1 λεμονιού το ξύσμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το χταπόδι: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την κουκούλα (κεφάλι) από το χταπόδι, τη χωρίζετε από τα πλοκάμια και την καθαρίζετε από τα εντόσθια. Κόβετε και αφαιρείτε το «δόντι» (ένα μαύρο ‘μπαλάκι’ που βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται τα πλοκάμια), το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών.
  2. Πλένετε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνετε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο. (Για να το καθαρίσετε καλά τρίψτε το για 2-3 λ σε ένα σουρωτήρι). Βάζετε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα εκτός φωτιάς, μαζί με 1/2 κούπα κόκκινο κρασί, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και το μπαχάρι.
  3. Στη συνέχεια, θερμαίνετε τη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία (5-6) και μόλις το χταπόδι αρχίσει να βγάζει τα υγρά του, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή (3-5). Μαγειρεύετε για 30-35 λ περίπου ή μέχρι ένα μαχαίρι να διαπερνά εύκολα το πιο χοντρό σημείο του πλοκαμιού. Το σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό του στην άκρη. Αφήνετε το χταπόδι να κρυώσει και μετά το κόβετε σε κομμάτια περίπου 3-4 εκ.
  4. Για τη σάλτσα και το μακαρονάκι: Προθερμαίνετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μετά ρίχνετε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο και τα τσιγαρίζετε για περίπου 3 λ. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο χταπόδι και τον πελτέ, ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν και σβήνετε με τα υγρά που έχετε κρατήσει από το μαγείρεμα του χταποδιού.
  5. Στη συνέχεια, ρίχνετε τη τομάτα κονκασέ, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια (5-6) και σιγομαγειρεύετε με μισόκλειστο καπάκι για περίπου 15 λ, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην μας κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Μετά δοκιμάζετε τη σάλτσα και αν κρίνετε ότι είναι όξινη προσθέτετε 1 κ.γ μέλι ή ζάχαρη.
  6. Προσθέτετε το ζυμαρικό και στη συνέχεια το ζωμό λαχανικών. Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί αρκετή προσοχή στο ανακάτεμα, για να μην σας κολλήσουν τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε για 12-13 λ ή μέχρι τα βράσει το ζυμαρικό. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη 1/2 κούπα ελαιόλαδο και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρετε.

Πηγή