Χταποδάκι κοκκινιστό με λιγκουίνι στο φούρνο

Χταποδάκι κοκκινιστό με λιγκουίνι στο φούρνο

Χταποδάκι κοκκινιστό. Ένα εξαιρετικό, κλασικό και αγαπημένο πιάτο που μαγειρεύετε όλο το χρόνο στο οικογενειακό ελληνικό τραπέζι, κατ” εξοχήν δε στο σαρακοστιανό, με διάφορες παραλλαγές συνταγών, όλες πολύ ενδιαφέρουσες. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για ένα μελωμένο χταποδάκι με λιγκουίνι σε σάλτσα ντομάτας που μπορείτε να το μαγειρέψετε και στη κατσαρόλα αλλά εδώ σας προτείνουμε να το τελειώσετε στο φούρνο για να του δώσετε μια ιδιαίτερη, φουρνιστή και ελαφρώς καπνιστή γεύση. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 χταπόδι 1.300 γρ. περίπου φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο
  • 80 ml ελαιόλαδο 
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη 
  • 2 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3-4 μπαχάρια
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ½ λίτρο νερό 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 400 γρ. λιγκουίνι
  • ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού για διακόσμηση 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν το χταπόδι σας είναι κατεψυγμένο το αφήνετε από βραδίς να ξεπαγώσει. Μην το βάλετε σε νερό. Πλένετε καλά το χταπόδι να φύγει τυχόν άμμος, αφαιρείτε το σκληρό στόμα στο εσωτερικό της κουκούλας και τα μάτια.
  2. Βάζετε το χταπόδι σας ολόκληρο, χωρίς νερό σε μια κατσαρόλα, τη σκεπάζετε με το καπάκι της, και το σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, στο ελάχιστο, για 35 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του. Δεν θα προσθέσετε καθόλου νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.  Αν σας αρέσει πολύ μαλακό το χταπόδι, συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για άλλα 10-15 λ.
  3. Με μια πιρούνα βγάζετε το χταπόδι από τη κατσαρόλα, το αφήνετε 5 λ να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια 2-2½ εκ. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 2 λ. Προσθέτετε και το σκόρδο και σοτάρετε για άλλο 1 λ. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τη δάφνη, τη κανέλα, τα μπαχάρια και προαιρετικά το μπούκοβο και τα σιγοβράζετε για 5-6 λ με ξεσκέπαστη κατσαρόλα να εξατμιστεί το αλκοόλ. 
  4. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το νερό, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε καλά να διαλυθεί ο πελτές, αφήνετε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις και την αποσύρετε από τη φωτιά. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και μεταφέρετε σε ένα μεγάλο ταψί το χταπόδι που έχετε κόψει σε κομμάτια. 
  5. Ρίχνετε τη σάλτσα μέσα στο ταψί με το χταποδάκι, προσθέτετε το λιγκουίνι, λίγο αλάτι και τα ψήνετε για 35 λ περίπου ή μέχρι να βράσει το λιγκουίνι και απορροφήσει τα υγρά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτετε επιπλέον ζεστό νερό, αν απαιτηθεί, μέχρι να βράσει το λιγκουίνι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Το σερβίρετε περιχυμένο με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  6. Εναλλακτικά: Μπορείτε να βράσετε το ζυμαρικό σας στη κατσαρόλα αντί να το ψήσετε στο φούρνο. Στο στάδια Νο. 5 και αφού από τη στιγμή που θα πάρει βράση η σάλτσα την αφήνετε για 5 λ και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα το χταποδάκι και το λιγκουίνι, προσθέτετε αλάτι και βράζετε το λιγκουίνι σας μέσα στη σάλτσα προσθέτοντας, αν απαιτηθεί, ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.

Photo

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Χταποδάκι κοκκινιστό με λιγκουίνι στο φούρνο