Χριστουγεννιάτικη μυρωδάτη Γαλοπούλα

Χριστουγεννιάτικη μυρωδάτη Γαλοπούλα

Πεντανόστιμη Γαλοπούλα με μυρωδικά περιχυμένη με υπέροχη σάλτσα μελιού σερβιρισμένη με μια φανταστική γιορτινή σαλάτα για να τα απολαύσετε στο γιορτινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Μια συνταγή για ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο με γαλοπούλα που θα σας μείνει αξέχαστο. 

Υλικά συνταγής

  • Για τη γαλοπούλα
  • 1 γαλοπούλα βάρους 2,5-3 κιλά
  • 6-7 κλωναράκια δενδρολίβανο
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 2 φλούδες από πορτοκάλι
  • 10 κλωναράκια θυμάρι
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό (100 γρ.), κομμένο στη μέση 
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 στικ κανέλας
  • 6-7 γαρίφαλλα
  • 2 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο
  • 160 γρ. (½ φλ.) μέλι
  • Για τη σαλάτα
  • Για τη σος βινεγκρέτ
  • 30 γρ. (2 κ.σ.) μουστάρδα
  • 70 γρ. (3 κ.σ.) μέλι
  • 60 γρ. (4 κ.σ.) ξύδι ροδιού
  • 120 γρ. (1/2 κούπα) ελαιόλαδο
  • Για τη σαλάτα
  • 300 γρ. ανάμεικτα σαλατικά + baby σπανάκι, πλυμένα και κομμένα σε σαλάτα
  • 1 πράσινο μήλο, κομμένο σε κύβους
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρόδι
  • 1/2 κούπα καρύδια, χοντροκομμένα
  • 25 γρ. (3 κ.σ.) κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 300 γρ. ανθότυρο, κομμένο σε κύβους
  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γαλοπούλα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα. Αλατοπιπερώνετε πάρα πολύ καλά τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά και γεμίζετε την κοιλιά της με το δενδρολίβανο, το σκόρδο τις φλούδες πορτοκαλιού, τα κλωναράκια θυμάρι, το κρεμμύδι και τα 2 φύλλα δάφνης. Δε χρειάζεται να ράψετε την κοιλιά. 
  2. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα μέσα σε ένα ταψί και προσθέτετε 2 κούπες νερό τα άλλα 2 φύλλα δάφνης, τα στικ κανέλας, τα γαρύφαλλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Κλείνετε πάρα πολύ καλά με αλουμινόχαρτο από όλες τις πλευρές το ταψί φροντίζοντας να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει καμία τρύπα και κανένα σημείο από το οποίο μπορεί να ‘δραπετεύσει’ ο ατμός που θα δημιουργηθεί με το ψήσιμο. 
  3. Ψήνετε τη γαλοπούλα για περίπου 3 ώρες. Στη συνέχεια, βγάζετε το ταψί από το φούρνο, ανοίγετε το αλουμινόχαρτο και σουρώνετε το υγρό που υπάρχει στο ταψί. Δυναμώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς. 
  4. Σε ένα μικρό κατσαρόλι ρίχνετε 1 κούπα από το ζωμό του ταψιού που σουρώσατε και το αφήνετε να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί το μέλι στο ζωμό και να έχετε μια λεία σάλτσα.
  5. Περιχύνετε τη μισή ποσότητα της σάλτσας πάνω από τη γαλοπούλα και επαναφέρετε το ταψί στο φούρνο. Μετά από περίπου 6-7 λ, με ένα πινέλο, αλείφετε τη σάλτσα, η οποία αρχίζει να κάραμελώνει στον πάτο του ταψιού, σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε 3-4 λ μέχρι να έχετε ένα ωραίο καραμελωμένο χρώμα στην επιφάνεια της γαλοπούλας.
  6. Για τη σαλάτα: Για τη σος βινεγκρέτ: Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτετε τη μουστάρδα, το μέλι και το ξύδι και με ένα αυγοδάρτη ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μετά σταδιακά και με συνεχόμενη ροή προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας παράλληλα με ένταση με τον αυγοδάρτη για τουλάχιστον 1,5-2 λ, έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια ωραία και πηχτή βινεγκρέτ.
  7. Για τη σαλάτα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τη σαλάτα σας, αλατοπιπερώνετε και την ανακατεύετε καλά. Λίγο πριν τη σερβίρετε, με τη γαλοπούλα, τη περιχύνετε τη βινεγκρέτ και καλή σας όρεξη.

Καλά Χριστούγεννα

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χριστουγεννιάτικη μυρωδάτη Γαλοπούλα