Χριστουγεννιάτικο Χοιρινό μπούτι

Χριστουγεννιάτικο Χοιρινό μπούτι

Μια συνταγή για ένα Χριστουγεννιάτικο Χοιρινό μπούτι. Ένα υπέροχο και πεντανόστιμο πιάτο για το εορταστικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 1 μπούτι χοιρινό περίπου 4-4,5 κιλά με τη πέτσα και το κόκκαλο
  • χυμό 4 πορτοκαλιών
  • χυμό 2 λεμονιών
  • 5 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 4 κ.σ. πετιμέζι [μελάσα ροδιού] ή μέλι
  • 3 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
  • 1 κ.σ. γαρύφαλλα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι με δόντια, χαράζουμε την πέτσα του χοιρινού μπακλαβαδωτά. Αναμειγνύουμε σ” ένα μπολ το χυμό από τα λεμόνια, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε καλά με το μείγμα όλο το μπούτι. Μπήγουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε ρόμβο της πέτσας του.
  3. Το τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και το περιχύνουμε με χυμό από 3 πορτοκάλια. Βάζουμε στον πάτο το ξύλο κανέλας, σκεπάζουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε περίπου 3 ώρες, αλείφοντάς το συχνά με τους χυμούς του. Συνεχίζουμε το ψήσιμο αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο -βρέχοντας, πάντα, το κρέας με τη σάλτσα του – για άλλη 1.30′ ώρα περίπου ( υπολογίζουμε 1 ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό κρέατος).
  4. Ανακατεύουμε σε μπολ 1/2 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού, τη μαρμελάδα, το πετιμέζι ή το μέλι και τη μουστάρδα. Τα τελευταία 30′ αλείφουμε καλά την επιφάνεια με αυτό το μείγμα και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές, ανά 10′, μέχρι να βγάλουμε το κρέας από το φούρνο. Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει. Το παρουσιάζουμε ολόκληρο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες, την ώρα του σερβιρίσματος. Αν βρίσκεται σε μπουφέ, μπορούμε να έχουμε ήδη κόψει σε φέτες ένα τμήμα, αφήνοντας το υπόλοιπο ολόκληρο, να το κόψει ο κάθε καλεσμένος. Το μπούτι σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και μπορούμε να το συνοδέψουμε με μουστάρδα.
  5. Μαζεύουμε τη σάλτσα του ταψιού, τη σουρώνουμε, τη βράζουμε με λίγο κορν φλάουρ για να πήξει και τη χρησιμοποιούμε πάνω σε πατάτες φούρνου ή για σως στο χοιρινό. Παράλληλα με το κρέας, εκμεταλλευόμαστε το φούρνο για να ψήσουμε πατάτες με μυρωδικά σε πυρέξ ή ολόκληρες με τη φλούδα τους σε αλουμινόχαρτο).

Καλά Χριστούγεννα

2kAiW

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χριστουγεννιάτικο Χοιρινό μπούτι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.