Μια συνταγή για πανεύκολα μυρωδάτα και τραγανά Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια με μπαχαρικά. Απολαύστε τα με την οικογένειά σας ή στολίστε το δέντρο σας ή μπορείτε να τα προσφέρετε ως δώρο.
Υλικά συνταγής
50 γρ. ανάλατο βούτυρο
60 γρ. καστανή ζάχαρη
60 ml μελάσα ή 60 γρ. μέλι [*]
1 αυγό
265 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κοφτό κ.γ. γαρύφαλο σκόνη
1/2 κοφτό κ.γ. μοσχοκάρυδο
1. Για το γαρνίρισμα “Ζαχαρόκρεμα” :
1 ασπράδι αυγού
2. Για το γαρνίρισμα “Βουτυρόκρεμα”:
100 γρ. μαλακό βούτυρο
200 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
Εκτέλεση συνταγής
Τοποθετείτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη μελάσα ή το μέλι σε μια κατσαρολίτσα και ανακατεύτετε σε χαμηλή φωτιά για 3-5 λ μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ενσωματωθεί με τη ζάχαρη. Αφαιρείτε τη κατσαρολίτσα από το φωτιά και την αφήνετε στην άκρη για 10 λ για να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα. Μόλις κρυώσει το μεταφέρετε σε ένα μπολ.
Προσθέτετε το αυγό στο μισοκρύο μείγμα στο μπολ και ανακατεύετε ζωηρά με το χέρι ή με μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθεί. Κοσκινίζετε πάνω από το μπολ, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ, τη κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μεταφέρετε το μείγμα, σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνετε με ελαφρές κινήσεις μέχρι να μαλακώσει. Βάζετε τη ζύμη σε μπολ, το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο να “ξεκουραστεί”.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε τα δύο ταψιά του φούρνου σας με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Σε μια, ελαφρώς, αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με πλάστη ένα “φύλλο” ζύμης πάχους 5 χιλιοστών περίπου. Με ένα κουπ πατ αστέρι διαμέτρου 7 εκ. κόβετε μπισκοτάκια και τα τοποθετείτε στο ταψί πάνω στο χαρτί.
Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 5-7 λ ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε 5 λ στο ταψί να “σταθούν” και μισοκρυώσουν. Μετά τα μεταφέρετε με απαλές κινήσεις σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη μισή ζύμη.
1. Για το γαρνίρισμα Ζαχαρόκρεμα: Βάζετε το ασπράδι σε μπολ και το χτυπάτε δυνατά με αυγογδάρτη ή με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει απλώς αφρώδες. Κοσκινίζετε από πάνω τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε μια λεία ζαχαρόκρεμα.
2. Για το γαρνίρισμα Βουτυρόκρεμα: Χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψει καλά.
Με ένα κουτάλι μεταφέρετε τη ζαχαρόκρεμα ή βουτυρόκρεμα σε ένα κορνέ με ακροφύσιο 2-3 χιλ και διακοσμήστε τα μπισκοτάκια σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αφήστε τα στην άκρη μέχρι να σφίξει τη ζαχαρόκρεμα και σερβίρετε.
Σημείωση: Αν προτίθεστε να κρεμάσετε κάποια από τα μπισκοτάκια στο δέντρο σας κάνετε μια μικρή τρυπούλα σε μια γωνία του πριν τα ψήσετε.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στην ιστοσελίδα μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας σχετικά με τα cookies εδώ:settings.
Privacy Overview
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στην ιστοσελίδα μας. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως το να σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στην ιστοσελίδα μας και να βοηθάτε την ομάδα μας να καταλάβει το περιεχόμενο που βρίσκετε πιο ενδιαφέρον.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας σχετικά με τα cookies από τις καρτέλες στα αριστερά.
Aυστηρώς απαραίτητα cookies
Τα αυστηρώς απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις ρυθμίσεις σας για τα cookies.
Αν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δε θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε φορά που θα επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.