Χορτόπιτα στριφτή με φέτα

Χορτόπιτα στριφτή με φέτα

Μια εξαιρετική, παραδοσιακή στριφτή πίτα με διάφορα χόρτα που μοσχομυρίζει Ελλάδα. Μυρώνια, καυκαλήθρες,  σπανάκι, σέσκουλα και όποιο άλλο αρωματικό χόρτο επιθυμείτε, προσθέστε το. Μια συνταγή για μια εκπληκτική πίτα με πολύ νόστιμη γέμιση και τραγανό φύλλο κρούστας. Μια πίτα που θα γίνει η αγαπημένη σας για την πληθωρικότητα των αρωμάτων της με τα διάφορα χόρτα και τα φρέσκο μυρωδικά της. 

Υλικά συνταγής

  • Για το φύλλο:
  • 12 φύλλα κρούστας
  • ½-¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (ή 140 γρ. βούτυρο, λιωμένο) + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • Για τη γέμιση:
  • 1.400 γρ. χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, σέσκουλα, σπανάκι)
  • 2 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα (το τρυφερό μέρος τους μόνο)
  • 6 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 4-5 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 220 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη (ή ανάμικτη με ανθότυρο, προαιρετικά) 
  • ⅓ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Καθαρίζετε και πλένετε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά σας. Κόβετε σε μέτριο μέγεθος τα χόρτα σας, τα βάζετε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τα πασπαλίζετε με αλάτι. Τα ανακατεύετε τρίβοντάς τα με τα χέρια σας και τα αφήνετε στο σουρωτήρι για 15-20 λ να στραγγίξουν και βγάλουν τα πολλά υγρά τους. Στη συνέχεια τα σφίγγετε στις παλάμες σας για να μαραθούν και να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά και μειωθεί ο όγκος τους στο μισό. 
  2. Μεταφέρετε τα στραγγισμένα χόρτα σας σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά: πράσα, κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, τον άνηθο, το δυόσμο, τα χτυπημένα αυγά, τη θρυμματισμένη φέτα, το ελαιόλαδο, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με προσοχή το αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα σας. Ανακατεύετε καλά το μείγμα με το χέρι σας μέχρι να ομογενοποιηθούν ισομερώς τα υλικά και οι γεύσεις.
  3. Για το φύλλο και συναρμολόγηση: Σε καθαρό πάγκο εργασίας απλώνετε ένα φύλλο και με ένα πινέλο το αλείφετε με ελαιόλαδο ή βούτυρο. Το σκεπάζετε με ένα δεύτερο φύλλο, το αλείφετε και αυτό και απλώνετε κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου 5-6 κ.σ. από τη γέμιση (περίπου το 1/6 της ποσότητας της γέμισης). Ρολάρετε το φύλλο δημιουργώντας ένα μακρύ μπαστούνι, το οποίο στρίβετε, σχετικά σφιχτά, για να σχηματιστεί ένας σαλίγκαρος.
  4. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να σχηματιστούν 6 σαλίγκαροι. Αν έχετε 6 μικρά ατομικά ταψάκια ή ατομικές ταρτιέρες στο μέγεθος του σαλίγκαρου, τα λαδώνετε, τοποθετείτε μέσα τις χορτόπιτές σας και τοποθετείτε όλα τα ταψάκια πάνω στο ταψί του φούρνου σας. Εναλλακτικά λαδώνετε απ” ευθείας το ταψί του φούρνου σας και στρώνετε μέσα όλα τα στριφτοπιτάρια. 
  5. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 40 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά και γίνει τραγανό το φύλλο τους. Καλή σας όρεξη…

 

Photo

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χορτόπιτα στριφτή με φέτα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.