Αναρτήθηκε στις 16/04/2018 σε Ορεκτικά - Μεζέδες, Πίτες, Συνταγές
Χορτόπιτα με φέτα
Χορτόπιτα. Μια συνταγή για μια υπέροχη, πολύ νόστιμη παραδοσιακή πίτα, που μυρίζει Ελλάδα,με διάφορα αρωματικά χόρτα, σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες, φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά και άλλα φρέσκα χόρτα επιλογής σας που είναι στην εποχής τους και τυρί φέτα που σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας.
Υλικά συνταγής
- 1/2 κιλό σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο, πλυμένο και στραγγισμένο
- 1/4 κιλό σέσκουλα, καθαρισμένα, πλυμένα και στραγγισμένα
- 2 ματσάκια καυκαλήθρες, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδελίτσες
- 2 μεγάλα πράσα, (το άσπρο μέρος μόνο) κομμένα πρώτα κάθετε στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες
- 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
- 380 γρ. φέτα, θρυμματισμένη με τα χέρια σας ή με πιρούνι
- 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ή τραχανά ή σιμιγδάλι ψιλό
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- 1 πακέτο λεπτό φύλλο κρούστας ή φύλλα κρούστας για πίτες (είναι πιο χοντρά)
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε, πλένετε καλά όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά σας και τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι. Στη συνέχεια τα ψιλοκόβετε σε ένα μεγάλο μπολ, τα πασπαλίζετε με 1 ή 2 κοφτές κ.σ. αλάτι (ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η φέτα σας), τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη για 15 λ περίπου, να βγάλουν τα υγρά τους. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Μετά τα “στύβετε” ελαφρώς με τα χέρια σας να βγάλουν αρκετά από υγρά τους και τα ξαναβάζετε σε στεγνό μπολ. Προσθέτετε τη θρυμματισμένη φέτα, τα χτυπημένα αυγά, τη τριμμένη φρυγανιά ή τραχανά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν καλά και ισομερώς τα υλικά.
- Λαδώνετε καλά ένα ταψί με διάσταση βάσης 26×38 εκ. και στρώνετε τη βάση του ένα φύλλο κρούστας έτσι ώστε να περισσεύει από τα τοιχώματα του ταψιού. Το λαδώνετε και από πάνω απλώνετε 1 φύλλο λαδωμένο διπλωμένο στα δύο, έτσι ώστε να καλύπτει μόνο τη βάση του ταψιού. Το λαδώνετε από πάνω.
- Στη συνέχεια από πάνω επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με 1 ακόμη λαδωμένο ολόκληρο φύλλο που να προεξέχει από τα τοιχώματα κάθετα στο προηγούμενο και μετά 1 επιπλέον λαδωμένο, διπλωμένο στα 2 φύλλο μόνο στη βάση του ταψιού όπως και πριν.
- Αδειάζετε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση χόρτων τα απλώνετε ομοιόμορφα και τα σκεπάζετε με ένα λαδωμένο φύλλο κρούστας διπλωμένο στη μέση. Αν περισσεύει στα τοιχώματα το γυρίζετε προς τα μέσα. Απλώνετε από πάνω την υπόλοιπη μισή γέμιση χόρτων και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα ένα ένα, εναλλάξ ολόκληρο με διπλωμένο φύλλο, φροντίζοντας να τελειώσετε με διπλωμένο φύλλο.
- Ραντίστε με τα χέρια σας το τελευταίο φύλλο με λίγο νερό και με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβετε τα επάνω φύλλα σε κομμάτια σχήματος επιλογής σας. Ψήνετε τη πίτα σας στη κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου σας για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να ψηθεί και ροδίσουν καλά τα φύλλα και στη βάση και την επιφάνεια της πίτας. Βγάζετε τη πίτα σας από το φούρνο την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Photo
16/04/2018
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χορτόπιτα με φέτα