Χωριάτικη γαλατόπιτα

Χωριάτικη γαλατόπιτα

Μια λαχταριστή, πεντανόστιμη γαλατόπιτα με βάση τραγανό φύλλο κρούστας, αφράτη βελούδινη κρέμα με γάλα πασπαλισμένη με κανέλα και ζάχαρη. Μια παραδοσιακή συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη (από εδώ) για μια υπέροχη γαλατόπιτα που τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές του χρόνου, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και που θα εντυπωσιάσει εσάς και όσους τη δοκιμάσουν με την υπέροχη υφή και γεύση της!

Υλικά συνταγής

  • 6 φλ. τσαγιού γάλα κρύο
  • 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη 
  • 6 αυγά
  • 1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
  • 2 καψουλίτσες βανίλιας 
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 7 φύλλα κρούστας 
  • βούτυρο (κατά προτίμηση φρέσκο αγελάδος) λιωμένο για επάλειψη φύλλων
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική και μπόλικη κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το γάλα και το ½ φλ. ζάχαρη, ανακατεύετε και όσο ακόμα είναι χλιαρό το γάλα προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα (για να μη κολλήσει στη βάσης της κατσαρόλας), μέχρι να διαλυθεί καλά.
  2. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και συνεχίζετε το διαρκές ανακάτεμα. Μόλις αρχίσει να πήζει το μείγμα προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα. 
  3. Εν τω μεταξύ χτυπάτε, σε υψηλή ταχύτητα, στο μίξερ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Όταν κρυώσει καλά η σιμιγδαλένια κρέμα στη κατσαρόλα προσθέτετε το μείγμα αυγών ζάχαρης τις βανίλιες και το αλάτι ενώ παράλληλα συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  4. Βουτυρώνετε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και στρώνετε καλά στη βάση και τα τοιχώματά του όλα τα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρωμένα ένα ένα. Ρίχνετε μέσα τη κρέμα, ισιώνετε την επιφάνειά του, κόβετε τα περίσσια φύλλα που εξέχουν έξω από το ταψί, και γυρίζετε τα υπόλοιπα προς τα μέσα.
  5. Πασπαλίζετε από πάνω τη κανέλα και ψήνετε τη γαλατόπιτά σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 55-60 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν καλά και γίνουν τραγανά τα φύλλα κρούστας στη βάση και πάρει η επιφάνειά της ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Αν πάρει γρήγορα πολύ χρώμα η επιφάνειά της τη σκεπάζετε χαλαρά, χωρίς να την ακουμπά, με λίγο αλουμινόχαρτο. 
  6. Τη βγάζετε από το φούρνο την αφήνετε να κρυώσει καλά και μετά τη κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε πασπαλίζοντας το κάθε κομμάτι με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική και μπόλικη κανέλα.

 

Σημείωση: Προαιρετικά, πριν βάλετε τη κρέμα στο φούρνο, χτυπάτε 2 κρόκους αυγού με λίγο νεράκι και αλείφετε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια της κρέμας, για να πάρει κατά το ψήσιμο ένα όμορφο χρώμα και κάνει μια ελαφριά κρούστα. Τη πασπαλίζετε με το 1 κ.γ. κανέλα και τη βάζετε στο φούρνο.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χωριάτικη γαλατόπιτα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.